Fan kırılınca kasa helikopter gibi titriyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Fan kırılınca kasa helikopter gibi titriyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68302 Yanıtla
    User AvatarCayOcagiReis
    Katılımcı

ekran kartımın fan kanadını 502 japonla yapıştırdım 10 dk sonra fırladı kasanın içine çarptı yardım

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #68304 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride_35
    Katılımcı

Hocam geçmiş olsun kardeşim ama sakın o internetteki ‘karşıt kanadı da kır’ diyen sahte mühendislere uyma! Dinamik balans ve merkezkaç kuvveti fiziğini hemen açıklayalım: Aks Balansı (Rotational Balance) Neden Bozuldu?.

Gamers Nexus verilerine göre en ideal montaj konumu radyatörü kasanın üst paneline (tavana) egzoz olarak yerleştirmektir, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir GPU fanı 9 veya 11 yapraktan oluşur (tek sayılı asimetrik tasarımdır!).

Sen bir kanadı kırdığında, rotorun kütle merkezi (Center of Gravity) milin merkezinden kayar! 2000 RPM devirde o eksik 1 gramlık kanat, mile saniyede 33 kez dengesiz radyal darbe (eccentric force) vurur!

O masayı titreten, traktör gibi ses çıkaran şey bu merkezkaç dengesizliğidir! Karşı Kanadı Kırma Efsanesi Neden YALAN?.

Fan yaprakları genelde 9 veya 11 kanatlıdır (tek sayıdır!). Karşısında tam 180 derece simetrik bir kanat YOKTUR!.

Karşıdaki kanadı kırsan bile aerodinamik statik basınç (mmH2O) çöker, hava türbülansı oluşur ve rulman 1 hafta içinde dağılarak tamamen kilitlenir! Japon Yapıştırıcısı (Siyanoakrilat) Neden Tutmaz?.

2000-2500 RPM’de dönen fan yaprağının ucundaki merkezkaç ivmesi yerçekiminin yüzlerce katına (G kuvvetine) ulaşır!. Japon yapıştırıcısı kırılgan (brittle) bir yapıştırıcıdır; mikro esnemeye dayanamaz.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Diyarbakır (Kayapınar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #68307 Yanıtla
    User AvatarLappedIHS Doğan
    Katılımcı

@koray007 yazdı:
    “Fan kırılınca kasa helikopter gibi titriyor”

Aga ben o hatayı yaptım, forumda biri karşı kanadı kır dedi kırdım. Ses biraz azaldı sandım ama 4 gün sonra fan bilyaları un ufak oldu, fan yuvasından fırladı radyatöre sürtüp duman çıkardı!

Gittim 200 liraya sıfır fan sipariş ettim 5 dakikada taktım mis gibi oldu. Sakın başka kanat kırma fanı değiştir.

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #68312 Yanıtla
    User AvatarCayOcagiReis
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçmış ve 5V hattını şaseye veriyormuş.

Cımbızla hallettim, şu an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #68320 Yanıtla
    User AvatarBarış S.
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, güney köprüsünün aşırı akım koruması devreye girip devreyi yakmaması büyük şans. O portu bir süre takip etmende fayda var.

💻 Sistem: Core 2 Quad Q6600 @ 3.6GHz | Asus P5Q Pro | 8GB DDR2 1066 | GTX 750 Ti | 850 Evo 250GB
    📍 Trabzon (Ortahisar)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    #68327 Yanıtla
    User AvatarPulsar__tr
    Katılımcı

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "Stok fanla yola devam."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Fan kırılınca kasa helikopter gibi titriyor konusundaki #68312 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet