fan pervanesine kablo sürtmesi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58582 Yanıtla
    Tolga Y.
    Katılımcı

Kasadan periyodik olarak her saniye ‘tık tık tık’ diye plastik vurma sesi geliyor. Yük altında hızlanınca ses ince bir vınlamaya dönüıüyor. kapağı açıp baktım ses işlemci soğutucusunun arkasındaki egzoz fanından geliyor ne yapmalıyım?

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
    #58586 Yanıtla
    furmark_test
    Katılımcı

@tolga_y yazdı:
    “fan pervanesine kablo sürtmesi”

Hocam bu sorun tamamen kasa montajı sırasındaki ‘kablo disiplini’ (Cable Management) eksikliğinden kaynaklanır. Kasa fanlarının 3-pin/4-pin ve RGB kabloları çerçeve boyunca serbest bırakıldığında veya fanın arkasındaki şasiden gergin çekilmediğinde, fanın oluşturduğu hava türbülansı ve yerçekimi kabloyu 1-2 milimetre içeri doğru emer.

3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fan rotoru dakikada 1000-1500 devirle dönerken, kanatların keskin kenarları gevşek kablonun dışındaki PVC izolasyona her saniyede 50-70 kez çarparak o meşhur ‘tık tık’ sesini üretir.

Eğer bu ses ihmal edilirse, kanatların sürtünme ısısı ve mekanik aşındırması kablonun plastik kılıfını eriterek içindeki bakır telleri açığa çıkarır! Eğer bu tel kasanın sacına veya +12V hattı toprak (GND) hattına temas ederse, anakartın fan portundaki minik koruma sigortası (polyfuse) veya MOSFET anında yanar.

Çözüm: Fanların gövdesinden çıkan kabloları asla boşta bırakma; fan çerçevesinin köşesindeki özel kablo kanallarına sıkıştır. Kabloları kasanın montaj deliklerine minik plastik cırt kelepçelerle (Zip-Tie) gergin şekilde sabitle.

Kılıfı soyulan kablo varsa elektrik bandıyla veya tercihen ısıyla daralan makaronla (heat shrink) hemen izole et.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:53’te (Kablo sürtmesini havaya kaldırır ve alternatif bir yöntem kullanır) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=izpUkEsBzjs&t=53s

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    💬 "Minidump analiz edilir, mavi ekran affedilmez."
    📍 Malatya (Battalgazi)
    #58589 Yanıtla
    Batuhan54
    Katılımcı

@tolga_y yazdı:

Hocam çok sağ olun, PSU’dan ikinci bağımsız PCIe kablosunu taktım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    #58592 Yanıtla
    Tolga Y.
    Katılımcı

Hocam çok teıekkürler, akıam sistemi açıp tavsiyenizi uyguladım. sıcaklıklar tamamen makul seviyeye indi, içim rahatladı valla.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Eskiıehir (Tepebaş?)
    #58598 Yanıtla
    Yusuftr
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Fan eğrisini de optimize edersen kafan rahat eder.

? Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    ? "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    ? ?stanbul (Beıikta?)
    #58602 Yanıtla
    Ugur D.
    Katılımcı

@tolga_y yazdı:

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

? Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    ? "Kondansatör ?iımiıse deıiıtirir geçeriz."
    ? Diyarbakır (Kayapınar)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: fan pervanesine kablo sürtmesi konusundaki #58586 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini