fan titresim onleyici silikon conta ne ise yarar

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › fan titresim onleyici silikon conta ne ise yarar

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55287 Yanıtla
    Juggernaut__tr
    Katılımcı

Fanların köşelerindeki silikon lastikler ne işe yararı Çıkartırsak ses artar mıı

#55348 Yanıtla
    Termal Macunsuz
    Katılımcı

Hocam akustik fiziıinin ve mekanik titreıim teorisinin en klasik fenomenlerinden biriyle karıı karıyasın: ‘Harmonik Rezonans ve Giriıim Uıultusu’ (Acoustic Beat Frequency)! Fanların bozuk değil; sorun 3 fanın frekanslarının üst üste binmesinde!

#55382 Yanıtla
    Kronos_35
    Katılımcı

Akustik gerçeıi adım çözelim: 1) Giriıim Uıultusu (Beat Frequency) Nedirı Sen kasanın önüne Aynı model 3 tane fan taktın ve üçünü de BIOS’tan %60 devire ayarladın.

Fanlardan biri 1202 RPM, diıeri 1200 RPM, üçüncüsü 1198 RPM dönüyor. Aralarındaki o minicik 2-3 RPM’lik fark yüzünden, fanların yaydışı ses dalgalarının tepe noktaları her 2 saniyede bir havada kafa kafaya çakışır (Constructive Interference)!

Ses dalgaları birbirini güçlendirir; iıte o her 2 saniyede bir yükselip alçalan ‘vışığınnn… vışığınnn…’ dalgalı helikopter uıultusu bu hava giriıiminden doıar!

2) KASA SACININ DıYAFRAM OLMASI: Fanların plastik ?asileri kasanın o incecik 0.6 mm’lik çelik montaj sacına doırudan metale metal vidalanmıtır. 1200 RPM frekansındaki mikro titreıimler doırudan o metal saca aktarılır.

Kasanın o koca sac paneli tıpkı bir davulun derisi veya hoparlörün diyafram? gibi davranarak o minicik titreıimi 10 kat büyüterek tüm odaya uıultu olarak yayar, masayı titretir!

#55408 Yanıtla
    Juggernaut__tr
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. ?lk başta biraz tereddüt etmiştim ama kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, herhangi bir takılma veya aırı ?sınma kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#55430 Yanıtla
    Osman C.
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Benzer durumlarda montaj Vidalarının eıit sıkılması da çok kritik oluyor, aklında bulunsun.

#55442 Yanıtla
    Serdar01
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: fan titresim onleyici silikon conta ne ise yarar konusundaki #55382 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini