farklı kalınlıkta psu kablosu ekran kartına takılır m?

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › farklı kalınlıkta psu kablosu ekran kartına takılır m?

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57625 Yanıtla
    Yusuf06
    Katılımcı

Beyler kutudan 2 kablo çıktı 3. kablo yoktu. Evdeki eski Thermaltake PSU’nun kablosunu buldum taktım PC açılmadı duman koktu nedenı

#57630 Yanıtla
    Fps Fakiri53
    Katılımcı

Hocam murat çok kritik bir elektriksel dengesizliği bizzat HWInfo’da yakalamışsın! OLAYIN FİZİĞİ: Ekran kartının üzerindeki her 8-pin girişin arkasında bağımsız bir ‘Şönt Direnci’ (Shunt) ve VRM faz grubu vardır.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Normalde her hat eşit yük taşımalıdır.

Sen bir hatta tek kablo verip diğer iki porta tek bir pigtail kablo paylaştırdığında: O iki porta giden tek kablonun üzerindeki bakır telden neredeyse 280-300 Watt akım geçmeye zorlanır! Direnç (R) iki katına çıkar.

Ohm kanunu gereği voltaj düşüşü (V_{drop} = I · R) yaşanır ve HWInfo’da gördüğün gibi voltaj 11.60V’a çakılır! Voltaj düştükçe, ekran kartının PWM kontrolcüsü aynı gücü (P = V · I) çekebilmek için o zayıf hattan DAHA FAZLA AKIM (Amper) talep eder!

Akım arttıkça kablo ve soket daha çok ısınır. Kablonun elini yakacak kadar sıcak olmasının sebebi budur!

ÇÖZÜM: 300W üzeri kartlarda Pigtail kesinlikle YASAKTIR! Güç kaynağının kutusundan bağımsız PCIe kablosunu bulup takacaksın.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Flashback butonuna 3 saniye basıp LED’i başlatma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=pCEmoJkaaAU

#57634 Yanıtla
    Zafer A.
    Katılımcı

@yusuf06 yazdı:
    “farklı kalınlıkta psu kablosu ekran kartına takılır m?”

Hocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57639 Yanıtla
    Yusuf06
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediıiniz ayarlardanm??. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: farklı kalınlıkta psu kablosu ekran kartına takılır m? konusundaki #57634 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini