Fiıe takılıyken tornavidayla BIOS sıfırlama pini kısa devre yapılırsa ne

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Fiıe takılıyken tornavidayla BIOS sıfırlama pini kısa devre yapılırsa ne

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59639 Yanıtla
    Ekran Kartsiz26
    Katılımcı

arkadaşlar RAM OC denedim sistem açılmadı, kasanın kapaını açıp JBAT1 pinine tornavidayla dokundum CMOS sıfırlansın diye ama PSU arkasındaki ?alter açıktı. Kıvılcım gibi bir çıt sesi geldi ?u an anakarta hiç elektrik gelmiyor, yaktım m? anakartıı

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Ankara (Keçiören)
    #59642 Yanıtla
    Turgut S.
    Katılımcı

Hocam geçmiş olsun dostum, maalesef anakartın güney köprüsünü (PCH) veya RTC koruma diyotunu delmişsin. Bak her kılavuzda bas bağırırlar: ‘CMOS sıfırlamadan önce fişi prizden çekin ve güç tuşuna 10 saniye basıp kondansatörleri boşaltın’.

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Nedenı

Çünkü PSU fişe takılıyken anakartta ‘+3VSB’ (Standby) 3.3V ve 5V yardımcı gerilim hatları aktiftir. Normalde CR2032 pili 3V RTC devresini bağımsız besler.

Sen sistemde şebeke enerjisi varken jumper pinlerini tornavidayla şaseye bağladığında, standby hattından gelen akım koruma diyotunu atlayıp doğrudan PCH’nin hassas mantık girişine 3.3V kısa devre basar. O duyduğun çıt sesi ya oradaki minicik SMD Schottky diyotunun ya da PCH içindeki mantık kapılarının patlama sesidir. Tamire gitmesi şart, evde düzelmez.

💻 Sistem: Pentium III 1.4GHz Tualatin | Voodoo 5 5500 AGP | Sound Blaster AWE64 Gold | Windows 98 SE
    💬 "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    #59652 Yanıtla
    Yunus D.
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, anakarttaki KEYLOCK pin bağlantısını söküp açık devre bıraktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    ? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."
    ? Antalya (Muratpaıa)
    #59656 Yanıtla
    Ekran Kartsiz26
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Ankara (Keçiören)
    #59665 Yanıtla
    BatuhanX
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "Desibelsiz saf güç sanattır."
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    #59670 Yanıtla
    Alperen E.
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

? Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    ? "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    ? Sakarya (Serdivan)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Fiıe takılıyken tornavidayla BIOS sıfırlama pini kısa devre yapılırsa ne konusundaki #59652 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini