fsutil fsinfo ntfsinfo bayt / kesim 4096 vs 512

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › fsutil fsinfo ntfsinfo bayt / kesim 4096 vs 512

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56819 Yanıtla
    Kayra05
    Katılımcı

arkadaşlar kurumsal sınıf bir NVMe SSD aldım. Sektör boyutu 4Kn olarak geliyormuı. 512 baytlık emülasyon (512e) ile 4K Native arasındaki fark tam olarak nedirı Windows önyükleme dosyaları (BCD) neden 4Kn sektörde sapıtıp 0x7B hatası veriyorı

#56824 Yanıtla
    Gokhan1907
    Katılımcı

Kardeşim yaşadığın 0x7B çökmesinin birebir sorumlusu o sektör boyutu uyumsuzluğu. Yıllardır hard disklerden kalma miras yüzünden diskler mantıksal olarak 512 bayt sektörlerle haberleşir.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Modern diskler fiziksel olarak 4096 bayt (4KB) hücrelere sahip olsa bile işletim sistemine yalan söyleyip ‘ben 512 baytım’ der; buna 512e (512 Emulation) denir.

Ancak yeni nesil üst seviye NVMe SSD’ler sahte emülasyon katmanını atıp doğrudan 4Kn (4K Native) sektör boyutuna geçer. Bu sayede disk her yazmada 512 baytı 4K’ya uydurmak için fazladan ‘Read-Modify-Write’ (RMW) cezası çekmez, veri yolu rahatlar ve hızlanır.

Fakat sen 512 bayt sektör düzenine göre dizilmiş bir Windows NTFS bölüm tablosunu ve BCD önyükleme yapılandırmasını 4Kn diske klonladığında, Windows Boot Loader diskin sektör hizalamasını okuyamaz ve disk denetleyicisi iletişim kuramadığı için INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE hatasıyla sistemi kilitler. Çözüm: Ya SSD’nin üretici yazılımıyla (Samsung Magician, Solidigm Storage Tool vb.) diski Low-Level format atarak LBA formatını tekrar 512e moduna çevireceksin ya da en temizi bu diske sıfırdan UEFI GPT modunda temiz Windows kurulumu yapıp 4Kn’nin saf hız avantajından yararlanacaksın.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Reformatting drives with non-standard sector sizes, which is directly related to the) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=DAaTfv96V9w

#56831 Yanıtla
    Stok Sogutucu Magduru
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56834 Yanıtla
    Kayra05
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56841 Yanıtla
    Selim T.
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

#56851 Yanıtla
    Kablo Duzeni Hastasi
    Katılımcı

@kayra05 yazdı:
    “fsutil fsinfo ntfsinfo bayt / kesim 4096 vs 512”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: fsutil fsinfo ntfsinfo bayt / kesim 4096 vs 512 konusundaki #56834 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini