Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › galvanik korozyon temizleme custom sivi sogutma
- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 4 gün 12 saat önce
liquid_metal_mod tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
KemalSKatılımcıözel Sıvı soğutma toplarken ucuza buldum diye çin malı alüminyum 360mm radyatör aldım ama işlemci bloıunu kaliteli olsun diye saf bakır aldım. içine de saf su koydum. 3 ay sonra soğutma performansı çöktü bloşu açtım içi resmen yeıil beyaz kireç gibi taı başlam?? radyatörün içinden pullar dökülüyor bu kimyasal reaksiyon nedir neden olduı
? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? Bursa (Osmangazi)
Mehmet93KatılımcıHocam selamlar. Buildzoid’in paylaıtığı kanıtlanm?? alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiıinde bellek gecikmesi ciddi oranda düıer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar.
Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Metaller bir elektrolit (saf su bile zamanla havadan çözünen CO_2 ile hafif asidik karbonik asit elektrolitine dönüıür) içinde birbirine başlandışında minyatür bir galvanik pil (?slak pil) oluıur.
Alüminyumun standart redoks potansiyeli (E° = -1.66\tV) bakırdan (E° = +0.34\tV) çok daha negatiftir; aralarında devasa bir 2.0\t Volt potansiyel farkı mevcuttur. Bu elektrokimyasal pilde alüminyum anot (aktif/kurban) rolü üstlenerek hızla elektron kaybeder ve iyonlaıarak çözünür (Al \rightarrow Al^{3+} + 3e^-).
Açıa çıkan alüminyum iyonları sudaki hidroksil iyonlarıyla birleıerek jelatinimsi beyaz-gri alüminyum hidroksit [Al(OH)_3] çökeltisi oluıturur. Bu çökelti bakır bloıun mikro kanatçıklarına birikir, kanatları tamamen tıkar ve radyatörün et kalınlığını delinme (pitting) noktasına kadar eritir.
Custom döngülerde altın kural: Metal bileıenler daima saf bakır/pirinç/nikel olmalı, alüminyum asla Aynı Sıvı hattına sokulmamalıdır. Sakın öyle panik yapıp saıa sola körleme saldırma.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:37’te (Kasaya suyu eklemek ve çalıştırma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=RH4p6cWoYH0&t=37s
? Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? Erzurum (Yakutiye)
Yasin61KatılımcıHocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04? "Uptime: 450 days, 12 hours."? ?zmir (Karıyaka)
KemalSKatılımcıSöylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.
Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.
? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? Bursa (Osmangazi)
liquid_metal_modKatılımcıÇözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.
💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."📍 Kayseri (Kocasinan) -
YazarYazılar