Gddr6x belleklerde hata düzeltme ecc performansı düşürür mü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Ekran Kartları (GPU) › Gddr6x belleklerde hata düzeltme ecc performansı düşürür mü

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60277 Yanıtla
    Emre97
    Katılımcı

afterburner memory clock artınca performans düşmesi gddr6x

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    #60279 Yanıtla
    Orhan42
    Katılımcı

Hocam Harika bir donanım fenomenine denk gelmişsin! Yaşadığın durumun adı GDDR6X Hata Düzeltme Cezası (Error Correction Bandwidth Penalty).

Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Neden olduğunu ve nasıl ayarlayacağını adım açıklayayım: > > Eski Nesil Bellekler vs GDDR6X (PAM4): >.

Eski GTX 1080 veya RTX 2060 gibi kartlardaki GDDR5/GDDR6 belleklerde frekansı fazla zorladığında ekranda mor yeşil satranç tahtası desenleri (artifact) çıkar veya ekran sürücüsü anında çökerdi (nvlddmkm.sys çöker ve oyun kapanırdı). RTX 3070 Ti, 3080, 4070, 4080, 4090 gibi kartlarda kullanılan Micron GDDR6X bellekler (ve bazı yeni GDDR6 mimarileri) PAM4 sinyalleşmesi kullanır ve dahili bir Hata Tespit ve Düzeltme (EDC / CRC) mekanizmasına sahiptir.

> > FPS Neden Düşüyorı (yeniden İletim Cezası): >.

Sen bellek hızını +1500 MHz yaptığında, o frekansta veri yolunda milyarlarca mikroskobik bit hatası (bit flip / corrupt packet) oluşmaya başlar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:16’te (Çözüm için menüyü açıp flash bellek yazısını yazdırmaya başladık) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=UYIKOPnJvOY&t=76s

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    #60285 Yanıtla
    Fps Dilencisi
    Katılımcı

hocam 4070 ti kartımda ben de aynı şeyi yaşadım. afterburner’da memory’i +1600 mhz yaptım ‘oh ne güzel çökmüyor’ diye seviniyordum.

benchmark testine bir soktum +900 mhz’deyken 140 fps veren kart +1600’de 118 fps veriyordu. meğer bellekler hata düzeltmekten nefes alamıyormuş.

geri +950 mhz’e çektim hem sıcaklık düştü hem fps fırladı. çökmüyor diye köklememek lazımmış.

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    📍 Malatya (Battalgazi)
    #60287 Yanıtla
    Emre97
    Katılımcı

Dediğiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediğiniz gibi olduğunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok sağ olun.

💻 Sistem: Ryzen 7 5800X3D | X570 Dark Hero | RX 7900 XTX Nitro+ | 32GB B-Die 3800 CL14 1:1 FCLK | 2TB 980 Pro
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    #60294 Yanıtla
    Kerem97
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #60312 Yanıtla
    pbo2_tuner
    Katılımcı

PTM7950’yi RTX 3080 Ti kartımda 8 aydır kullanıyorum. Çekirdek ile hotspot arasındaki fark macunla 22 dereceye kadar açılıyordu, PTM7950 ile 11 derecede çakılı kaldı. Kesinlikle değer.

Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Gddr6x belleklerde hata düzeltme ecc performansı düşürür mü konusundaki #60294 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini