Geçmeli kasa fanı temassızlık sorunu, Lian Li Uni fan 3. fan çalışmıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Geçmeli kasa fanı temassızlık sorunu, Lian Li Uni fan 3. fan çalışmıyor

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59769 Yanıtla
    Param Guvende Magduru
    Katılımcı

Selamlar, kasanın içinde kablo karmaşası olmasın diye birbirine geçmeli, kablosuz kilitlenen modüler fan setlerinden aldım (Lian Li Uni Fan / benzeri tırnaklı pogo-pin fanlar). 3 fanı raylarından birbirine çıt diye geçirdim. Masada test ederken üçü de dönüyordu ve RGB’leri yanıyordu. Fanları kasanın tavanına koyup vidalarını tornavidayla sıktım; PC’yi açtım, baştaki 2 fan canavar gibi dönüyor ama en sondaki 3. fanın ne RGB’si yanıyor ne de fanı dönüyor! Fanı söküp dışarıda takınca çalışıyor, kasaya vidalayınca 3. fan kesiliyor! Nerede hata yapıyorum?

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #59772 Yanıtla
    Alperen06
    Katılımcı

Dostum modern modüler fanların o harika ‘sıfır kablo’ konforunun arkasında yatan en sinir bozucu montaj tuzağına yakalanmışsın: Kasa Sacının Esnemesi Yüzünden ‘Pogo-Pin’ Yaylı Kontakların Ayrılması! Masada çalışıp kasaya vidalayınca fanın neden öldüğünü ve 30 saniyede nasıl düzelteceğini anlatalım: Pogo-Pin Nasıl Çalışırı: Bu fanların kenarlarında kablo yerine, yaylı altın kaplama minik pimler (Pogo Pin) ve karşı tarafta altın temas pedleri bulunur.

Reddit r/buildapc tecrübelerinde de sabit olduğu üzere ekran kartına PSU’dan gelen 2 ayrı bağımsız PCIe kablosu takıldığında sorun anında çözülür, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. İki fanı birbirine raydan sürgülü şekilde geçirdiğinde o yaylı pimler karşı pedlere mikron düzeyinde basarak 12V gücü ve RGB sinyalini bir sonraki fana aktarır.

Kasaya Vidalayınca Ne Oluyorı: Bilgisayar kasalarının tavanındaki veya önündeki montaj saçları asla %100 dümdüz bir cam gibi değildir; hafif eğrilikler ve esneme payları vardır. Sen 3 fanı birbirine kenetleyip kasanın tavanına koyup vidaları tornavidayla sonuna kadar sıktığında, kasanın sacı fan bloğunu mikro düzeyde büker ve esnetir!

fan ile fan arasındaki o kilitli plastik ray milimetrenin onda biri kadar açılır!

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #59776 Yanıtla
    Doruk007
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden başladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    ? "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ? Antalya (Konyaalt?)
    #59778 Yanıtla
    Param Guvende Magduru
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    📍 Ankara (Çankaya)
    #59782 Yanıtla
    Oguz06
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, güney köprüsünün aırı akım koruması devreye girip devreyi yakmaması büyük ?ans. O portu bir süre takip etmende fayda var.

? Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    ? "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    ? Denizli (Pamukkale)
    #59791 Yanıtla
    Caglar04
    Katılımcı

Sorun yaıayan arkadaılara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ? Malatya (Battalgazi)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Geçmeli kasa fanı temassızlık sorunu, Lian Li Uni fan 3. fan çalışmıyor konusundaki #59782 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini