geleneksel nvme vs zns ssd farkı kurumsal

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › geleneksel nvme vs zns ssd farkı kurumsal

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #59008 Yanıtla
    Boran_7
    Katılımcı

hocam sunucu donanımlarını incelerken ‘ZNS NVMe SSD’ diye bir teknoloji gördüm. Bu SSD’lerde geleneksel SSD’lerdeki gibi yedek alan (Over-Provisioning) bırakmaya gerek kalmıyormuş ve yazma ömrü 4 kat daha uzunmuş. Zoned Namespaces tam olarak neyi değiştiriyorı

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Sivas (Merkez)
    #59011 Yanıtla
    Kronos_7
    Katılımcı

@boran_7 yazdı:
    “geleneksel nvme vs zns ssd farkı kurumsal”

Kardeşim depolama mühendisliğinde son 15 yılın en devrimsel mimari kırılmalarından birini inceliyorsun! Adı ‘ZNS’ (Zoned Namespaces.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bölgeli Adres Uzayı).

Standart bir SSD’nin nasıl çalıştığını hatırla: İşletim sistemi verileri kafasına göre rastgele sektörlere fırlatır. SSD’nin içindeki kontrolcü bu verileri flash hücrelerine yığar.

Bir dosya silindiğinde koca bir blokta delikler oluşur. Kontrolcü mecburen o bloğu temizlemek için sağlam verileri başka yere taşır, eski bloğu siler (Garbage Collection / Çöp Toplama)!

Bu işlem diskin hücrelerini boş yere 3-4 kat fazla yıpratır (Write Amplification Factor. Üstelik çöp toplama yapabilsin diye 1 TB diskin 100 GB’ı kullanıcıya gizlenir (Over-Provisioning)!

ZNS (ZONED NAMESPACES) BU SİSTEMİ ÇÖPE ATAR: ZNS’de disk rastgele bloklara değil, her biri örneğin 1 GB olan katı ‘Bölgelere’ (Zones) bölünmüştür! Kural çok katıdır: Bir bölgeye sadece ve sadece ARDIŞIK (Sequential) yazılabilir!

Karışık yazma YASAKTIR! Veritabanı veya işletim sistemi veriyi hazırlar, bölgeyi baştan sona tek bir akışta doldurur.

O veri silineceği zaman kontrolcü tek hücre taşımaz; doğrudan koskoca BÖLGEYİ TEK BİR ELEKTRİK DARBESİYLE SIFIRLAR! Çöp toplama (Garbage Collection) tamamen YOK OLUR!

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_ed4bba3bd161-768×512.jpg[/img]
    (Referans: CrystalDiskInfo SMART sağlık durumu ve yeniden tahsis edilen sektör (05) tablosu)

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    #59021 Yanıtla
    ShadowWalker_35
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    ? "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    ? Mersin (Mezitli)
    #59031 Yanıtla
    Boran_7
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    💬 "Öğrenci işi F/P canavarı."
    📍 Sivas (Merkez)
    #59043 Yanıtla
    Kupon Avcisi94
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 Adana (Çukurova)
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: geleneksel nvme vs zns ssd farkı kurumsal konusundaki #59031 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini