Gen5 ssd takinca ekran karti pcie x8 moduna dusmesi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › Gen5 ssd takinca ekran karti pcie x8 moduna dusmesi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58236 Yanıtla
    Fatihtr
    Katılımcı

M.2 SSD takınca PCIe x16 slotu x8’e düıer miı Gen5 SSD ekran kartı hattını böler miı

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Malatya (Battalgazi)
    #58240 Yanıtla
    ZeroCool
    Katılımcı

@fatihtr yazdı:
    “Q0738_gen5_ssd_takinca_ekran_karti_pcie_x8_moduna_dusmesi.md”

Hocam kral anakartının kullanım kılavuzundaki o küçük puntolu uyarıya toslamışsın! Olay tamamen işlemcinin PCIe hat bütçesiyle alakalı.

Nitekim Buildzoid’in (Actually Hardcore Overclocking) AM5 Hynix rehberinde ve r/overclocking testlerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Modern masaüstü işlemcilerde doğrudan ekran kartına ayrılmış 16 hat ve bir adet M.2 SSD’ye ayrılmış 4 hat olmak üzere toplam 20-24 adet doğrudan CPU PCIe şeridi (lane) bulunur.

Birçok anakart üreticisi, ‘Gen5 M.2’ yuvasını işlemciye bağlayabilmek için ana ekran kartı yuvasının 16 hattından 8 tanesini çalarak (Lane Bifurcation) paylaşıma sokar! Yani sen o en üstteki M.2_1 veya M.2_2 yuvasına Gen5 SSD taktığın anda anakart ekran kartı slotunu otomatikman x16’dan x8’e böler.

Korkulacak bir şey var mı dersen: PCIe 4.0 x8 bant genişliği günümüz RTX 4080/4090 kartlarında bile oyunlarda en fazla %1-2 civarı kayıp yaratır, neredeyse hissetmezsin bile. Ama bu paylaşımı istemiyorsan SSD’yi işlemciye değil güney köprüsüne (Chipset) bağlı olan ikinci veya üçüncü M.2 yuvasına takacaksın.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 04:35’te (GPU stress test with ASRock boards) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=dlYxmRcdLVw&t=275s

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "F/P her şeydir."
    📍 Adana (Çukurova)
    #58244 Yanıtla
    Titan
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Malatya (Battalgazi)
    #58249 Yanıtla
    Fatihtr
    Katılımcı

Önerdiğiniz SMART testini ve firmware güncellemesini yaptım hocam, takılma sorunu tamamen çözüldü. Yardımlarınız için sağ olun.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Malatya (Battalgazi)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Gen5 ssd takinca ekran karti pcie x8 moduna dusmesi konusundaki #58240 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini