gigabyte m27q bgr alt piksel dizilimi cleartype sorunu

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Depolama Birimleri (SSD & HDD) › gigabyte m27q bgr alt piksel dizilimi cleartype sorunu

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56793 Yanıtla
    Matrix_34
    Katılımcı

Selamlar, yeni bir 2K 170Hz oyuncu monitörü aldım (Gigabyte M27Q tarz?). Oyunlarda renkler ve akıcılık olaıanüstü güzel fakat Windows masaüstünde, Word’de veya tarayıcıda küçük metinleri okurken harflerin kenarlarında hafif kırmız?-mavi renk saçılmaları, harflerde bir tuhaf bulanıklık ve 1 saat sonra gözlerimde ?iddetli yorgunluk oluıuyor. Teknik özelliklerine baktışığımda panelin piksel diziliminin standart ‘RGB’ değil ‘BGR’ (Mavi-Yeıil-Kırmız?) olduıunu gördüm. Windows’un varsayılan yazı iıleme motoru BGR panelleri neden düzgün gösteremiyorı Bu renk saçılmasını ClearType ayarıyla tamamen çözebilir miyizı

#56795 Yanıtla
    Tolga90
    Katılımcı

@matrix_34 yazdı:
    “gigabyte m27q bgr alt piksel dizilimi cleartype sorunu”

Hocam tam bir BGR paneli kurbanı klasiği yaşıyorsun. Dünyadaki monitörlerin %95’i standart ‘RGB’ alt piksel dizilimine sahiptir; yani tek bir pikselin içinde soldan sağa Kırmızı, Yeşil ve Mavi alt pikseller dizilidir.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Windows’un 20 yıldır kullandığı ‘ClearType’ alt piksel yazı yumuşatma teknolojisi, harflerin kenarlarını daha net göstermek için gözün göremediği bu 1/3 piksellik RGB blokları kullanır ve harflerin sol kenarına hafif kırmızı, sağ kenarına hafif mavi alt piksel parıltısı ekler.

Ancak senin monitörün paneli ‘BGR’ dizilimine sahip; yani renkler tam tersi: Mavi, Yeşil, Kırmızı! Windows standart RGB zannedip harfin soluna kırmızı bastığında, senin ekranında fiziksel olarak sol tarafta mavi alt piksel parlar!

Sonuç: Bütün harflerin kenarları ters renklerle parlar, yazılar resmen dağılır, gözün sürekli odaklanmaya çalışırken 1 saatte baş ağrısı ve göz kanaması yapar. Çözüm: Başlat’a ‘ClearType Metnini Ayarla’ (cttune.exe) yaz ve aç.

ClearType’ı etkinleştirip ‘İleri’ de. Sana 5 farklı metin örneği gösterecek; her adımda en net görünen kutuyu seçtiğinde Windows ‘bu monitör BGR panelli’ olduğunu anlar ve alt piksel render filtresini tersine çevirir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 04:23’te (Gizli bir servis elemanı tarafından monitörün pikselini kontrol edilmesi) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=xtWOanV6CXk&t=263s

#56800 Yanıtla
    RifatY
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56804 Yanıtla
    Matrix_34
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

#56809 Yanıtla
    Murat C.
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: gigabyte m27q bgr alt piksel dizilimi cleartype sorunu konusundaki #56795 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini