gpu güç limiti ne iıe yarar açılmalı m?

• Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 hafta önce MuratTR tarafından güncellenmiştir.
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56956 Yanıtla
    Kayra55
    Katılımcı

Selamlar hocalarım, RTX 4070 Ti ekran kartım var. YouTube’da bir videoda ‘Afterburner açın Power Limit’i sonuna kadar çekin kart tam gücünü kullansın FPS uçsun’ diyorlardı. Power Limit’i %115 yaptım, Core Clock ellemedim. Oyuna girdim eskiden 280 Watt çeken kart 330 Watt çekmeye başladı! Fanlar %75 devirde kükrüyor, sıcaklık 68 dereceden 77 dereceye çıktı ama FPS 114 iken 115 oldu! Neden 50 Watt fazladan elektrik yakıp odayı fırına çevirmeme raımen FPS zerre oynamadıı

#56962 Yanıtla
    Hyperion
    Katılımcı

Hocam uğur çok güzel bir deney yapmışsın ve modern GPU mimarisinin en temel kuralını kendi gözlerinle doğrulamışsın: ‘Voltaj Duvarı’ (Voltage Wall)! Olayın fiziğini sana tane özetleyeyim: Power Limit tek başına bir frekans artırma ayarı DEĞİLDİR!

Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. O ayar sadece ‘GPU’ya güç kısıtlamasına takılırsan tavanı biraz daha esnet’ iznidir.

NVIDIA kartlarda fabrikasyon bir ‘Voltaj Kilidi’ vardır (modern çiplerde 1.050V. 1.075V üzerine asla çıkmaz).

Sen çekirdek saat hızını (Core Clock) manuel olarak ofsetlemediğin (+100 / +150 MHz vermediğin) sürece kart aynı saat hızında çalışmaya devam eder. DAHA DA KÖTÜSÜ: Ekran kartın 280W yerine 330W çekince aşırı ısındı (68°C -> 77°C).

NVIDIA GPU Boost algoritması, kartın sıcaklığı 60°C’yi geçtiği her 5 derecede bir çekirdek saat hızını 15 MHz AŞAĞI İNDİRİR! Yani sen güç limitini açıp kartı alev topuna çevirdiğin için GPU aslında Boost frekansını düşürdü ve kazandığın ufacık gücü de sıcaklık yüzünden geri kaybetti!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 02:32’te (Seçenek seçme) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=_apKTDRP_bQ&t=152s

#56971 Yanıtla

Hocam çok saı olun, macun yenilemesini ve montajı dediıiniz gibi tekrarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56975 Yanıtla
    Kayra55
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediıiniz ayarlardanm??. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

#56979 Yanıtla
    Arda90
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

#56987 Yanıtla
    MuratTR
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: gpu güç limiti ne iıe yarar açılmalı m? konusundaki #56971 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini