Gpu hotspot ve core arasındaki fark kaç derece olmalı delta t

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Gpu hotspot ve core arasındaki fark kaç derece olmalı delta t

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #65045 Yanıtla
    User AvatarSpecter_7
    Katılımcı

youtube’da ptm7950 faz değişim pedi incelemelerini izledim, standart macunlar gibi 6 ayda pump-out yapmıyor diyorlar laptopa uygulanır mı, kafayı yicem rtx 3070 ti var msi afterburnerda bakıyorum gpu sıcaklığı 71 derece mis gibi diyorum ama hwinfo açtım bi baktım hotspot 108 dereceye vurmuş. oyuna girdikten 10 dk sonra fanlar aniden %100 devire fırlıyor kulaklığın içinden bile uçak sesi gibi geliyor. gpu 71 dereceyken bu fanlar niye çıldırıyor diyodum meğer hotspot yüzündenmiş. kartı alalı 1.5 sene oldu hiç içini açmadım. aradaki bu 35 derece fark normal mi kart yanacak mı macun mu kurudu acaba

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #65051 Yanıtla
    User AvatarCenk61
    Katılımcı

Hocam Ekran kartlarında gördüğün o iki farklı sıcaklık değeri tamamen farklı fiziksel noktalardan ölçülür: > GPU Sıcaklığı (Edge / Core Temp): Silikon zarın (die) çevresindeki diyotların ortalama değeridir. > Hotspot (Junction Temp): Silikon üzerindeki onlarca mikro sensörden o an EN YÜKSEK sıcaklığı bildiren tek bir noktanın değeridir.

Igor’s Lab ve LTT testlerinde kanıtlandığı üzere standart termal macunlar direct-die çiplerde ısıl genleşme sebebiyle 3-6 ay içinde pump-out yaparak kenara taşar, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. > Delta T (Hotspot.

Core Farkı) Standartları: >. Sağlıklı / İdeal Durum: Aradaki fark 10°C ile 15°C arasındadır (Örn: GPU 65°C iken Hotspot 75-80°C).

Uyarı Sınırı: Fark 20°C. 25°C seviyesine ulaştığında termal macunda kısmi kuruma veya hava boşluğu başlamıştır.

Kritik / Arıza Durumu: Fark 25°C. 35°C+ üzerine çıkmışsa ve Hotspot 105-110°C’ye dayanıyorsa, VBIOS acil durum korumasına girer.

Fan kontrolcüsü Hotspot’u baz alarak aniden %100 devir (Emergency Fan Ramp-up) basar ve kart kendini kısmak (thermal throttling) için saat hızlarını düşürür. > > Neden Olur ve Nasıl Çözülür?: >.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 03:07’te (The importance of thermal paste replacement and the potential impact on CPU) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "Stok fanla yola devam."
    #65058 Yanıtla
    User AvatarSerdarX
    Katılımcı

kardeşim aynı belayı el aldığım rtx 3080’de yaşadım. cyberpunk açıyordum gpu 69 derece ama fanlar sanki kasa uçacakmış gibi %100 bağırıyordu kulaklık kar etmiyordu.

hwinfo kurup baktım ki hotspot 106 dereceye vuruyor, delta t 37 derece! içini bi açtım fabrikasyon macun kenarlara taşmış ortası tebeşir gibi kupkuru kalmış.

forumdan tavsiye alıp honeywell ptm7950 faz değişimli ped uyguladım, vidaları da x şeklinde sıktım. şimdi tam yükte gpu 64 derece, hotspot en fazla 76 dereceyi görüyor.

aradaki fark 12 dereceye indi, fanlar %45’i geçmiyor dünya varmış.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 İzmir (Konak)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #65072 Yanıtla
    User AvatarSpecter_7
    Katılımcı

Hocam sorun tam dediğiniz ayarlardanmış. Gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra FPS değerleri stabil hale geldi, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    #65088 Yanıtla
    User AvatarRasim Güneş
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük şans. Keyifle kullanman dileğiyle.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #65099 Yanıtla
    User AvatarNihat Yaman
    Katılımcı

@specter_7 yazdı:
    “Gpu hotspot ve core arasındaki fark kaç derece olmalı delta t”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Gpu hotspot ve core arasındaki fark kaç derece olmalı delta t konusundaki #65088 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet