GPU sag braket takmazsak ne olur, aır ekran kartı PCIe slotunu kırar m?,

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › GPU sag braket takmazsak ne olur, aır ekran kartı PCIe slotunu kırar m?,

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58815 Yanıtla
    Vanguard
    Katılımcı

Hocam kasayı taırken ekran kartını sökmemiıtim, eve gelince görüntü gelmedi. Kasayı açıp baktım anakartın PCIe x16 slotunun plastik tırnağı ve metal zırhı kartın aırlığıyla yerinden sökülmüı resmen, anakart çöp mü oldu ?imdiı

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Mersin (Mezitli)
    #58816 Yanıtla
    Lehimci Dayi24
    Katılımcı

Dostum çok net söylüyorum: 2 kiloluk 3 fanlı modern bir ekran kartında destek braketi (anti-sag bracket) KULLANMAMAK, o sisteme kurulmuş saatli bir bombadır! Bu durum kesinlikle sadece ‘görüntü kirliliği’ değildir, saf bir fizik ve mekanik mühendisliği felaketidir!

Çok katmanlı PCB yay gibi büküldüğünde altındaki BGA lehim topları mikron düzeyinde ayrılır ve disk zamanla sistemden kaybolur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Temel fizik formülüyle izah edelim: Tork T = F \times d’dir (F kartın yerçekimi kuvveti, d ise kasanın arka vidasından kartın ucuna olan 30-35 cm’lik mesafedir).

Kart 2.2 kg olduğunda ve ağırlık merkezi slotun 15-20 cm açığına düştüğünde, PCIe slotu üzerine sürekli olarak devasa bir bükme momenti biner. Anakartların üzerindeki o meşhur ‘Metal Zırh’ (Steel Armor / SafeSlot) sadece PCIe yuvasının plastik kasasını korur; o zırh anakarta yalnızca birkaç minik lehim bacağıyla tutunur!

Zamanla şu 3 felaket yaşanır: VRAM ve GPU Çekirdeği BGA Lehim Çatlaması: Kartın kendi kalın PCB’si yerçekimiyle muz gibi eğrilir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 21:01’te (Card removal and slot cleaning) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=LI_HUks0evk&t=1261s

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #58820 Yanıtla
    Fps Dilencisi
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    ? "Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
    ? Malatya (Battalgazi)
    #58823 Yanıtla
    Vanguard
    Katılımcı

Hocam tavsiye ettiıiniz ?ekilde sürücüyü güvenli modda DDU ile kaldırıp temiz kurulum yaptım. Oyun testlerinde herhangi bir çökme veya takılma kalmadı, çok saı olun.

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Mersin (Mezitli)
    #58830 Yanıtla
    Morpheus
    Katılımcı

Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.

? Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    ? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."
    ? ?zmir (Bornova)
    #58835 Yanıtla
    Burak20
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

? Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    ? "Kondansatör ?iımiıse deıiıtirir geçeriz."
    ? Zonguldak (Merkez)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: GPU sag braket takmazsak ne olur, aır ekran kartı PCIe slotunu kırar m?, konusundaki #58830 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini