GPU shunt mod nedir nasıl yapılır, şönt direnci sıvı metal sürmek güç

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › GPU shunt mod nedir nasıl yapılır, şönt direnci sıvı metal sürmek güç

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68921 Yanıtla
    User AvatarReckless_99
    Katılımcı

Selamlar, RTX 3080 Ti ekran kartımın VBIOS güç limiti (TDP) 350W’ta kilitli olduğu için hız aşırtmada kart sürekli ‘Power Limit’ sınırına çarpıyor ve saat hızını düşürüyor. Hız aşırtma forumlarında ‘Shunt Mod’ gördüm: Ekran kartının arkasındaki 5 mili-Ohm’luk (R005) akım algılama dirençlerinin üzerine sıvı metal sürerek veya üzerine paralel bir direnç lehimleyerek kartın gücü %50 daha az algılamasını sağlıyorlar; kart 350W çektiğini zannederken prizden 500W çekiyor ve frekansı hiç düşmüyor! Bu modifikasyonu yapmak kartı yakar mı, riskleri nelerdir?

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #68923 Yanıtla
    User AvatarShadowFiend
    Katılımcı

Dostum bilgisayar donanım modifikasyonunun en tehlikeli, en çılgınca ama doğru yapıldığında güç limitlerini tamamen yok eden ‘karanlık sanatına’ denk gelmişsin: GPU Shunt Modding (Şönt Direnç Modifikasyonu)! Kartın güç limitini nasıl kandırdığını ve neden en küçük hatada ekran kartını kömür ettiğini devre mühendisliğiyle anlatalım: Ekran Kartı Ne Kadar Güç Çektiğini Nereden Bilir?: Ekran kartının üzerinde PCIe 8-pin soketlerinin hemen arkasında ‘R005’ veya ‘R002’ yazan minicik dikdörtgen Şönt Dirençleri (Shunt Resistors) bulunur.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu dirençlerin değeri mikroskobiktir (örneğin 5\,\tm\Omega = 0.005\,\Omega).

Karttan akım geçerken bu direncin üzerinde mikro-volt düzeyinde minik bir voltaj düşüşü olur. GPU’nun güç izleme çipi Ohm yasasını (I = \frac{V}{R}) kullanarak anlık olarak çekilen akımı ve Watt’ı hesaplar.

Kart 350W’a ulaştığı anda ‘DUR’ der ve frekansı kısar! SHUNT MOD NEDİR (Kandırma Operasyonu)?: Hız aşırtmacılar bu direncin üzerine iletken sıvı metal sürer veya üstüne ikinci bir direnç lehimler!

Direnç yarıya indiğinde (2.5\,\tm\Omega), direnç üzerindeki voltaj düşüşü de yarıya iner!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:46’te (GPU shunt modu yapma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İzmir (Konak)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    #68932 Yanıtla
    User AvatarHüseyin Kara
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Konya (Selçuklu)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #68937 Yanıtla
    User AvatarReckless_99
    Katılımcı

The user is asking me to write a forum reply as if I’m the person who started the thread (@reckless_99). I need to write in a natural, informal Turkish forum style, 1-2 sentences, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”.

Let me create a natural, casual Turkish forum reply. The topic was about GPU shunt mod, how to do it, and the difficulty of applying liquid metal to the shunt resistor.

I should write something that sounds like a real person reporting back on their experience. Let me make it natural and not robotic.

I’ll write a reply that sounds genuine and casual. Let me pick a scenario.

maybe I tried it and it worked, or maybe I tried and something didn’t work. Let me write a natural reply.

</think> Hocam denedim dediğiniz gibi şönt direncine lehimledim, sıvı metal kısmında biraz zorlandım ama sonunda oldu. Sıcaklık gerçekten 10 derece düştü, kasa içi 82’den 72’ye indi, çok teşekkürler elinize sağlık 🙏

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #68947 Yanıtla
    User AvatarTrinity_35
    Katılımcı

The user wants me to respond as a senior forum member (@trinity_35) on a hardware forum. The topic is about GPU shunt mod.

what it is, how to do it, and the topic starter mentioned they put liquid metal on the shunt resistor which is risky (“güç” here likely means it’s a problem/risky). The topic starter said they solved their problem and the system is stable.

I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for the long term OR smooth things over Use friendly Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) 1-2 sentences Never robotic Let me write a natural, friendly Turkish forum response. The key concern here is that putting liquid metal on a shunt resistor is dangerous.

shunt resistors get hot and liquid metal could cause shorts or the resistor could burn. Actually, liquid metal (galium based) on a resistor could cause issues because:.

Resistors heat up during operation. Liquid metal could spread and cause short circuits between adjacent pads/traces.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Bursa (Nilüfer)
    "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    #68966 Yanıtla
    User AvatarBerkay E.
    Katılımcı

@reckless_99 yazdı:
    “GPU shunt mod nedir nasıl yapılır, şönt direnci sıvı metal sürmek güç”

The user wants me to respond as a senior forum member (@berkay_e) in Turkish, on a hardware forum. The topic is about “GPU shunt mod”.

what it is, how to do it, and the fact that putting liquid metal on the shunt resistance is difficult/hard. The topic starter said they solved their problem and the system is stable.

I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for long-term consideration OR end the topic on a positive note Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, friendly response in Turkish forum style. The topic is about GPU shunt mod.

this is a technique where you modify the shunt resistor on the GPU VRM to allow the GPU to draw more power / increase current limits. Liquid metal is sometimes used on the shunt resistor for better thermal conductivity, but it’s tricky/dangerous because it can cause short circuits. Let me write a natural response.

💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition
    📍 Zonguldak (Merkez)
    "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: GPU shunt mod nedir nasıl yapılır, şönt direnci sıvı metal sürmek güç konusundaki #68932 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet