GPU VRM choke ?sınması bobin sıcaklığı, indüktör doygunluk akım? Isat

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Tasarım Monitörleri, TV & Görüntü Standartları › GPU VRM choke ?sınması bobin sıcaklığı, indüktör doygunluk akım? Isat

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58229 Yanıtla
    Emre T.
    Katılımcı

Selamlar, ekran kartımın termal pedlerini yeniledim. Termal kamerayla veya arka plakaya dokunarak sıcaklıkları kontrol ederken; GPU çekirdeği 65 derece, VRAM’ler 75 dereceyken, çekirdeğin hemen yanındaki o kare gri bobinlerin (Ferrite Chokes / ?ndüktörler) 100°C’ye vurduıunu fark ettim! Kart 20 dakika sonra oyunda aniden siyah ekrana düıüyor ve kilitleniyor. Bu bobinlerin bu kadar ?sınması normal midirı Bobinler Aşırı ?sınınca ekran kartı neden çökerı

? Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Aydın (Efeler)
    #58231 Yanıtla
    Caglar16
    Katılımcı

@emre_t yazdı:
    “GPU VRM choke ısınması bobin sıcaklığı, indüktör doygunluk akımı Isat”

Dostum ekran kartı güç katı mühendisliğinin en az konuşulan ama en kritik elektriksel sınırına parmak basmışsın: VRM Faz Bobinlerinin (Chokes) Isınması ve Doygunluk Akımı (I_{\tsat}) Çöküşü! O kare gri kutuların 100°C’ye ulaştığında ekran kartını neden siyah ekrana düşürdüğünü manyetizma fiziğiyle anlatalım: O Bobinler (Chokes) Ne İşe Yararı: Ekran kartının üzerindeki o kare metal kutucuklar (İndüktörler), MOSFET transistörlerinin saniyede 500 bin kez açılıp kapanarak ürettiği o kesintili, vahşi elektrik darbelerini süzer ve GPU çekirdeğine pürüzsüz, tertemiz bir doğru akım (1.0 Volt) pompalar.

Uygulamadan önce pedi 10 dakika buzdolabında bekletmek koruyucu filmi yırtmadan soymak için en kritik püf noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. DOYGUNLUK AKIMI (I_{\tsat}) NEDİRı: Her bobinin içindeki ferrit manyetik çekirdeğin taşıyabileceği azami bir manyetik akı sınırı vardır.

Buna Doygunluk Akımı (I_{\tsat}) denir. Normalde 25°\t°C oda sıcaklığında bir bobin 50 Amper akımı rahatça süzer.

SICAKLIK TUZAĞI (Endüktans Nasıl Çöker?)ı: Manyetik malzemelerin değişmez bir kuralı vardır: ‘Bobin ısındıkça, manyetik doygunluk sınırı (I_{\tsat}) AŞAĞIYA DÜŞER!’. Sen termal pedi yanlış takıp veya temas ettirmeyip o bobinlerin 100°\t°C.

105°\t°C seviyesine çıkmasına izin verdiğinde; bobinin doygunluk akımı 50 Amperden 25 Ampere çakılır!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 06:20’te (The problem of a GPU VRM choke and provides a solution involving) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=mAzrAl2b5_0&t=380s

💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04
    💬 "Uptime: 450 days, 12 hours."
    📍 Bursa (Nilüfer)
    #58234 Yanıtla
    Hakan04
    Katılımcı

@emre_t yazdı:
    “GPU VRM choke ?sınması bobin sıcaklığı, indüktör doygunluk akım? Isat”

Hocam çok saı olun, kartın güç besleme soketini kontrol edip sürücüleri baştan kurdum. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Ankara (Keçiören)
    #58238 Yanıtla
    Emre T.
    Katılımcı

Hocam jumper ve voltaj ayarını tavsiye ettiğiniz şekilde yapılandırdım. Anakart DOS altında ve testlerde gayet stabil açıldı, retro testler sorunsuz geçti. Çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    💬 "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    📍 Aydın (Efeler)
    #58245 Yanıtla
    pcie_riser
    Katılımcı

@emre_t yazdı:

Hocam sistem oturmuıken bir DOS oyunuyla stres testi yapıp nostaljinin keyfine varabilirsin. Hayırlı olsun.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    ? Ankara (Yenimahalle)
    #58253 Yanıtla
    Semih42
    Katılımcı

@emre_t yazdı:

Sorun yaıayan arkadaılara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

? Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemi?) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Antalya (Muratpaıa)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: GPU VRM choke ?sınması bobin sıcaklığı, indüktör doygunluk akım? Isat konusundaki #58238 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini