grup regülasyonlu güç kaynağı neden alınmaz

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › grup regülasyonlu güç kaynağı neden alınmaz

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56569 Yanıtla
    Yusuf35
    Katılımcı

Selamlar hocalarım baıma çok garip bir iı geldi. Eski bilgisayarımdan kalma 600W 80+ Bronze kaliteli sandışım bir güç kaynağım vardı. Yeni nesil parçalar alıp içine RTX 3060 taktım. Oyun oynarken hiçbir sorun yok gibiydi ama 2 hafta sonra bilgisayara SATA ile başlı olan arıiv hard diskimden yanık kokusu geldi ve disk tamamen öldü! Elektronikçi bir arkadaıma gösterdim ‘Senin güç kaynağın Grup Regülasyonlu eski model. Modern ekran kartı 12V’a yüklenince PSU 5V hattını 5.6 Volta fırlatm?? diskin kontrol çipini yakm??, DC-DC güç kaynağı al’ dedi. Bu grup regülasyonu nedir gerçekten parçaları yakar m??

#56577 Yanıtla
    aida64_06
    Katılımcı

Hocam sinan arkadaşın sana güç kaynağı mühendisliğinin en acımasız ve en doğru gerçeğini anlatmış! GRUP REGÜLASYONU FELAKETİ NEDİRı

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 15 yıl önceki eski bilgisayarlarda işlemciler ve çevre birimleri gücü hem 5V hem 12V hatlarından dengeli çekerdi.

Bu yüzden üreticiler maliyeti kısmak için 12V ile 5V hatlarını tek bir ortak bobine (Grup Regülasyonu) bağladılar. ANCAK MODERN BİLGİSAYARLARDA BİR DEVRİM OLDU: Artık ekran kartı (RTX ve işlemci tüm enerjinin %95’ini YALNIZCA 12V HATTINDAN çeker!

5V hattından ise neredeyse hiç akım çekilmez (en fazla 1-2 Amper)! ÇAPRAZ YÜK (CROSS-LOAD) TUZAĞI: Sen oyuna girdiğinde ekran kartı 12V hattına 250 Watt asılır.

Ortak bobin 12V düşmesin diye gerilimi artırmaya çalışır; ama 5V hattı boşta olduğu için bu gerilim doğrudan 5V rayına biner! 5V hattı ATX sınırını (5.25V) aşarak 5.60V.

5.70V seviyesine fırlar! SATA hard disklerin ve SSD’lerin mantık devreleri 5V ile beslenir; 5.6V gelen hassas disk kontrolcüsü anında yanar!

DC-DC DÖNÜŞTÜRÜCÜ FARKI NEDİRı Modern, kaliteli tüm güç kaynaklarında ‘DC-DC Topolojisi’ vardır.

PSU ana trafosunda saf ve tertemiz tek bir 12V üretir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:00’te (Video provides a practical example of how to calculate the wattage needed) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=N2iRR1G-JJU&t=60s

#56585 Yanıtla
    Samet02
    Katılımcı

@yusuf35 yazdı:
    “grup regülasyonlu güç kaynağı neden alınmaz”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56594 Yanıtla
    Yusuf35
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

#56605 Yanıtla
    Tariktr
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

#56615 Yanıtla
    Eren97
    Katılımcı

@yusuf35 yazdı:
    “grup regülasyonlu güç kaynağı neden alınmaz”

Sorun yaıayan arkadaılara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: grup regülasyonlu güç kaynağı neden alınmaz konusundaki #56594 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini