Grup regülasyonlu PSU nedir tehlikeleri, group regulated vs DC-DC güç

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Grup regülasyonlu PSU nedir tehlikeleri, group regulated vs DC-DC güç

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58446 Yanıtla
    Batuhan97
    Katılımcı

DC-to-DC dönüıtürücülü güç kaynakları voltajı nasıl baımsız sabit tutarı ATX voltaj toleransı nasıl aılırı

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ? ?stanbul (Beylikdüzü)
    #58450 Yanıtla
    Samet02
    Katılımcı

Dostum bilgisayar donanım dünyasında yüz binlerce sabit diski mezara sokan o meıhur mühendislik cinayetine kurban gitmişsin: ‘Grup Regülasyonlu’ (Group Regulated) Güç Kaynağı Faciası! Ekran kartı oynarken hard diskinin neden cayır yandışını elektrik devre ?emasıyla anlatalım: Grup Regülasyonu Nedir (Eski ?lkel Teknoloji)ı: Ucuz ve eski tip güç kaynaklarında maliyetten kısmak için 12V hattı ile 5V hattı birbirinden baımsız DEıLDıR!

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandışı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. Güç kaynağının çıkışığında TEK BıR ORTAK BOBıN (Dual-Choke Trafo) bulunur; 12V teli de 5V teli de bu Aynı bobinin etrafına sarılmıtır ve voltaj kontrolü bu iki hat ortak izlenerek yapılır!

Asimetrik Yük (Cross-Load) Felaketi: 15 yıl önceki bilgisayarlarda hem 12V hem 5V dengeli akım çekerdi. Oysa modern sistemlerde ekran kartın oyuna girdiıi anda 12V hattından tam 25 Amper çekerken; 5V hattından sadece 1 Amper çekilir!

*Hard Disk nasıl Yandıı: Ekran kartı 12V’a deli gibi yüklendiıinde, fizik kuralları gereıi 12V hattının gerilimi 11.4V’a doğru çöker (Voltage Droop). Güç kaynağının içindeki geri besleme devresi ’12V çöküyor, acil voltaj bas!’ emri verir ve ana trafoya yüklenir!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:36’te (Solutions are provided to address the issue) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=W-8knxBzcNY&t=36s

? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    ? "Kasa kapaını açtım hava alsın diye."
    ? ?stanbul (Kadıköy)
    #58460 Yanıtla
    Volkan1907
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    ? "Stok fanla yola devam."
    ? ?stanbul (Beylikdüzü)
    #58467 Yanıtla
    Batuhan97
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

? Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    ? "Desibelsiz saf güç sanattır."
    ? ?stanbul (Beylikdüzü)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Grup regülasyonlu PSU nedir tehlikeleri, group regulated vs DC-DC güç konusundaki #58467 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini