güç kaynağı kablosu uymadı harddiskler yandı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › güç kaynağı kablosu uymadı harddiskler yandı

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57818 Yanıtla
    prime95
    Katılımcı

eski corsair rm750 güç kaynağım bozuldu yerine seasonic focus 850w aldım. kabloları kasadan sökmeye üşendim hazır çekilmiş duruyor diye corsair’in kasadaki modüler kablolarını yeni seasonic psu’ya taktım fişi prize takıp düğmeye bastığım an ‘GÜMM’ diye bir ses geldi duman çıktı 2 tane m2 ssd anakart ve harddisklerin hepsi yandı kömür oldu! kablolar sokete tam oturuyordu neden yandı bu aletlerı

#57825 Yanıtla
    Furkan06
    Katılımcı

@prime95 yazdı:
    “güç kaynağı kablosu uymadı harddiskler yandı”

Hocam selamlar. Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Bilgisayar donanım dünyasındaki en ölümcül tuzak modüler güç kaynağı kablolarıdır.

ATX spesifikasyonu, kablonun bileşenlere giren uçlarını (Anakart 24-pin, Ekran Kartı 8-pin PCIe, SATA) milimetrik olarak standartlaştırmıştır; bu uçlar tüm dünyada aynıdır. ANCAK kablonun güç kaynağının şasisine takılan arka panel soketleri için HİÇBİR ENDÜSTRİ STANDARDI YOKTUR.

Her üretici (hatta aynı üreticinin farklı serileri: örneğin Corsair Type 3 vs Type PSU tarafındaki pin dizilimini kendi iç devre kartı tasarımına göre bağımsız belirler. Bir markanın şasisindeki üst sol pin +12\tV iken, diğer markada aynı pin Toprak (GND) veya +3.3\tV Sense olabilir.

Corsair kablosu Seasonic veya EVGA bir güç kaynağına mekanik olarak tam otursa bile, elektriksel olarak +12\tV yüksek akım hattı doğrudan SATA disklerin +5\tV mantık devresine veya toprağına verilir.

#57833 Yanıtla
    Cem95
    Katılımcı

Hocam çok saı olun, PSU’dan ikinci baımsız PCIe kablosunu taktım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#57841 Yanıtla
    prime95
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: güç kaynağı kablosu uymadı harddiskler yandı konusundaki #57825 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini