Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › güç kaynağı reaktif güç sayacı yazar m?
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 4 gün 14 saat önce
Arda C. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Hellfire_06KatılımcıAktif PFC özelliıi düıük güçte neden devreden çıkar gibi davranır, reaktif güç tüketimi nedirı
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "?kinci el alırken 15 dk FurMark ?art."? ?zmir (Buca)
keps_lockKatılımcıHocam elektrik ve güç elektroniıinin en büyüleyici konularından biridir; Aktif PFC (Power Factor Correction. Güç Faktörü Düzeltme) mimarisi!
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlıa yol açar. ?ebekeden çekilen elektrik ikiye Ayrılır: Gerçek Güç (Watt.
iı yapan güç) ve Görünür Güç (VA. ?ebekeden çekilen toplam vektörel güç).
Güç Faktörü (PF / \cos \phi), bu iki gücün birbirine oranıdır ve idealde 1.0 (yani %100 saf dirençsel yük) olmalıdır. Güç kaynaklarının giriıindeki APFC devresi; yüksek frekanslı bir boost dönüıtürücü ve bobin yardımıyla voltaj ile akım dalga formunu mükemmel bir ?ekilde Aynı faza getirerek ?ebekeyi temiz tutar.
80 PLUS ve Intel standartlarına göre bir PSU %50 yük altındayken PF deıeri en az 0. 0.99 olmak zorundadır (akıllı prizinde gördüıün o harika değer).
Ancak sistem masaüstünde boşa çıktışığında veya uyku modundayken (yük 20W. 45W arasına indiıinde) APFC devresinin fiziksel sınırlarına toslarsın: Giriıteki yüksek kapasiteli X ve Y filtre kapasitörlerinin kapasitif reaktansı, çekilen o ufacık akıma baskın gelmeye başlar!
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:45’te (Kontrol menüsünü açıp maksimum akımını kontrol etmek) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=Z6312Bds_DE&t=45s
? Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB? "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varm?? dedim."? Mersin (Mezitli)
Kaan41KatılımcıHocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB💬 "F/P her şeydir."📍 Çanakkale (Merkez)
Hellfire_06KatılımcıHocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.
💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."📍 İzmir (Buca)
KadirMKatılımcı@hellfire_06 yazdı:
“güç kaynağı reaktif güç sayacı yazar m?”geçmiş olsun hocam, güney köprüsünün Aşırı akım koruması devreye girip devreyi yakmaması büyük ?ans. O portu bir süre takip etmende fayda var.
? Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."? Kocaeli (?zmit)
Arda C.KatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? Sivas (Merkez) -
YazarYazılar