Güç kaynağı zero rpm sıcak hava tahliyesi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Güç kaynağı zero rpm sıcak hava tahliyesi

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68366 Yanıtla
    User Avatardual_bios_switch_06
    Katılımcı

Selamlar, pasif / semi-pasif (Zero RPM) çalışan ATX güç kaynaklarında fan aşağı bakarken doğal kaldırma kuvveti (Thermal Buoyancy) vektörünün PCB üzerindeki şok bobinleri ve ana filtre kapasitörlerinde oluşturduğu lokal ısı birikimi (Hotspot Bubble) ve Arrhenius kuralı yıpranması nedir?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68375 Yanıtla
    User AvatarEge M.
    Katılımcı

@dual_bios_switch_06 yazdı:
    “Güç kaynağı zero rpm sıcak hava tahliyesi”

Kardeşim çok ince ama güç kaynağının ömrünü doğrudan belirleyen dev bir termodinamik kuralına temas etmişsin! Olayın arkasındaki fizik kuralı şudur: ‘Isınan hava daima yukarı yükselir’ (Doğal Konveksiyon / Thermal Buoyancy).

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Şimdi iki senaryoyu karşılaştıralım: Fan Sürekli Dönüyorsa (Standart Mod): Fanı kasanın altına (zemine) doğru baktırırsın; fan soğuk havayı zeminden emer, PSU’nun içinden geçirip arkadaki petekli ızgaradan dışarı fırlatır.

Sıfır sorun! ZERO RPM / ECO MOD AÇIKSA (Fan Duruyorsa): İşte facia burada başlar!

Fan durduğu için mekanik bir hava emişi yoktur. PSU’nun içindeki trafo ve bobinler hafifçe ısınır.

Isınan bu sıcak hava yukarı doğru yükselmek ister; ANCAK PSU’nun üstü tamamen kapalı kör bir sac plakadır! Sıcak hava yukarı çıkamaz, fan da dönmediği için aşağıdan da tahliye olamaz; PSU’nun içinde hapsolarak kapalı bir ‘Sıcak Hava Balonu’ (Trapped Heat Pocket) oluşturur!

İçerideki hava sirkülasyonu sıfır olduğu için sıcaklık 65-70°C’ye tırmanır ve tam tepedeki Japon elektrolitik kapasitörler fırınlanır!

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "F/P her şeydir."
    #68385 Yanıtla
    User AvatarCayOcagiReis
    Katılımcı

@dual_bios_switch_06 yazdı:
    “Güç kaynağı zero rpm sıcak hava tahliyesi”

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #68392 Yanıtla
    User Avatardual_bios_switch_06
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 İstanbul (Beylikdüzü)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68400 Yanıtla

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Ankara (Etimesgut)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Güç kaynağı zero rpm sıcak hava tahliyesi konusundaki #68392 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet