hdmi handshake audio delay pcm bitstream

Ana sayfa › Forumlar › İşletim Sistemleri & Yazılımlar › Windows İşletim Sistemleri › hdmi handshake audio delay pcm bitstream

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58301 Yanıtla
    Hellfire__tr
    Katılımcı

arkadaşlar bilgisayarım? HDMI 2.1 kablosuyla oturma odasındaki Dolby Atmos destekli Soundbar’a (veya AV Alıcısına) başladım. Görüntüde sorun yok ama ses tam bir iıkence! YouTube’da bir videoyu durdurup 5 saniye sonra tekrar başlattışığımda veya Windows’ta bir bildirim sesi çaldışında, ilk 2-3 saniye hiç ses çıkmıyor, 3. saniyeden sonra ses birden patlayarak geliyor! Cümlelerin başı resmen yutuluyor. Müzik çalarken sorun yok ama aralıklı seslerde sürekli bir uykuya dalma ve uyanma gecikmesi var. Bu HDMI ses gecikmesi neden olur, Soundbar’ı sürekli uyanık tutmanın bir yolu yok muı

? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? ?zmir (Karıyaka)
    #58306 Yanıtla
    Umut99
    Katılımcı

Hocam melih Bey ev sineması ve PC kullanıcılarının %90’ının boğuştuğu kronik bir HDMI protokolü açmazıyla karşı karşıyasınız. Neden Olurı

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. HDMI kablosu üzerinden ses aktarılırken, ses sinyali bağımsız bir kablo gibi değil; görüntü piksellerinin arasındaki ‘Veri Adası’ (Data Island) paketlerinde taşınır.

Windows’ta ses çalmadığı an (örneğin video durduğunda veya bildirim bittiğinde), NVIDIA/AMD grafik sürücüsü HDMI ses saatini (Audio Clock) kapatır ve ses akışını (Stream) durdurur. Soundbar veya AV Alıcınız ‘Sinyal kesildi’ diyerek dahili DAC (Dijital-Analog Çevirici) ve DSP yongalarını anında güç tasarrufu / bekleme moduna (Mute/Standby) sokar.

Sen 5 saniye sonra videoyu başlattığında: Ekran kartı yeni bir HDMI Audio Handshake paketi yollar. Soundbar gelen formatı (PCM mi, Dolby Digital mi, Atmos mu) çözümler (Decodig latency).

Çıkış rölesini açar. Bu süreç tam olarak 1.

3 saniye sürer! Sonuç: Cümlelerin başı veya kısa ‘tık’ bildirim sesleri tamamen buharlaşır!

Tek ve Kesin Çözüm: Bu sorunu donanım ayarlarından çözemezsiniz çünkü bu HDMI güç tasarrufu standardıdır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:40’te (TV ayarlarını değiştirmek ve soundbar’ı kontrol cihazında ses ayarlarını kontrol etmek) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=VfaFcOrvY1g&t=40s

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    💬 "Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
    📍 Bursa (Nilüfer)
    #58312 Yanıtla
    Single Channel Pisman
    Katılımcı

@hellfire__tr yazdı:
    “hdmi handshake audio delay pcm bitstream”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

? Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    ? "Voodoo 5 efsanesi asla ölmez."
    ? Balıkesir (Karesi)
    #58317 Yanıtla
    Hellfire__tr
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? ?zmir (Karıyaka)
    #58325 Yanıtla
    BerkayA
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim. Bu tarz durumlar yeni sistem toplayan veya parça yükselten herkesin başına gelebiliyor. Güzel günlerde kullan.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    📍 İzmir (Karşıyaka)
    #58331 Yanıtla
    Vanguard
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

? Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    ? "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    ? Mersin (Mezitli)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: hdmi handshake audio delay pcm bitstream konusundaki #58312 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini