Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Hdt mi bakır taban mı soğutucu
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 saat 31 dakika önce
undervoltaj_pro tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Rasim KöseKatılımcıKule tipi soğutucu bakıyorum, bir modelde bakır borular doğrudan işlemciye değiyor (Direct Touch) ve daha ucuz, diğerinde ise ayna gibi parlayan nikel kaplı dümdüz bakır taban var. Hangisi Ryzen 7800X3D için daha iyi soğutur?
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Gaziantep (Şahinbey)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
Zafer01KatılımcıHocam bu soğutma mühendisliğinde çok iyi bilinen bir maliyet vs performans ayrımıdır. HDT (Heatpipe Direct Touch) teknolojisinde bakır ısı boruları soğutucunun tabanında tıraşlanarak doğrudan işlemcinin metal kapağına (IHS) temas ettirilir.
Reddit r/overclocking konsensüsünde de belirtildiği üzere AM5 platformunda FCLK 2000 MHz ve UCLK=MCLK (1: modu en stabil tatlı noktadır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu, üretici için nikel kaplı yekpare bakır blok maliyetini ortadan kaldıran ucuz bir yöntemdir.
Ancak HDT’nin iki dev dezavantajı vardır: Boruların preslendiği alüminyum blok arasında mikro kanallar ve çentikler (grooves) kalır; buraya sürülen termal macun oluklara kaçarak hava boşlukları oluşturur. En kritiği: Modern işlemcilerde (özellikle AMD Ryzen 7000/9000 gibi çipset/chiplet mimarili işlemcilerde) ısı tam merkezde değil, kenarda yer alan minik 70mm²’lik CCD çekirdek zarında üretilir!
HDT soğutucularda dışta kalan ısı boruları çekirdeğin tam üzerine basamaz veya temas direnci yüksek kalır. Düz, nikel kaplı yekpare bakır taban (Solid Copper Baseplate) ise içerideki ısıyı anında tüm yüzeye ve bütün ısı borularına homojen şekilde yayarak (heat spreading) transfer eder.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:30:00’te (CPU cooling paste application) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Gaziantep (Şahinbey)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
Sentinel_35KatılımcıHocam çok sağ olun, RAM etiketindeki seri numarasını kontrol edip zamanlamaları ayarladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB📍 Kocaeli (İzmit)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
Rasim KöseKatılımcıThe user wants me to write a forum reply in Turkish as the topic starter (@donanim_fakiri49). The topic was about “Hdt mi bakır taban mı soğutucu” (HDT vs copper base cooler).
I need to write a natural, informal Turkish forum reply of 1-2 sentences, using phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..”. It should not sound robotic.
Let me write something natural and casual in Turkish forum style. I’ll pick a scenario.
maybe the temperature dropped after trying the suggestion. Let me write something like: “Hocam dediğiniz gibi yaptım, HDT’yi denedim ve sıcaklık biraz düştü ama hala yük altında 85’i görüyorum, başka önereceğiniz bir şey var mı?
Teşekkürler.” That’s natural, casual, uses the right phrases. </think> Hocam dediğiniz gibi HDT’yi denedim, sıcaklık biraz düştü ama hala yük altında 85’i görüyorum, bakır tabanlı bir soğutucu önerir misiniz yoksa başka bir çözüm var mı? Teşekkürler.
💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Gaziantep (Şahinbey)"Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
KeremKKatılımcı@donanim_fakiri49 yazdı:
“Hdt mi bakır taban mı soğutucu”The user wants me to respond in Turkish as a senior forum member (@kerem_k) on a hardware forum. The topic is “Hdt vs copper base cooler” (Hdt = Heatpipe Direct Touch, a cooler technology).
The topic starter said they solved their problem and the system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for the long term OR end the topic on a positive note Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, warm response in Turkish forum style.
The topic is about cooler choice (HDT vs copper base). The person solved their issue and system is stable.
I should congratulate them, wish them well, and give a long-term technical tip. A good long-term tip for coolers: thermal paste maintenance, or checking the cooler mounting pressure, or cleaning dust, or reapplying thermal paste every year or so.
Let me write something natural and not robotic.
💻 Sistem: Xeon E5450 Modlu | Gigabyte EP45-UD3R | 8GB Corsair Dominator | HD 7870 GHz Edition📍 İzmir (Karşıyaka)"Lehim erir, devre susmaz."
undervoltaj_proKatılımcı@donanim_fakiri49 yazdı:
“Hdt mi bakır taban mı soğutucu”The user wants me to write a forum reply in Turkish as a senior member (@undervoltaj_pro) on a hardware forum. The topic is about “Hdt vs copper base cooler” (HDT = Heatpipe Direct Touch technology, a common cooler base technology).
The topic starter said they solved their problem and their system is stable. I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give one technical advice for long-term or sweeten the situation Use casual Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write this naturally.
The topic is about cooler base. HDT (Heatpipe Direct Touch) vs copper base.
A senior hardware member would know the technical details. Let me craft a natural, warm reply in Turkish forum style.
</think> Geçmiş olsun hocam, uğraşmışsın inandırma 🙏 Sistem stabilse sevindik ama aklında bulunsun: bakır tabanlı soğutucuda termal macun uygulamasında abartmamaya, ince ve eşit katmana özen göstermeye çalış, uzun vadede HDT ile bakır arasında sıcak farkını hissedeceksin. İyi kullanımlar, keyifli overclock’lar! 🔥
💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)"FPS yerlerdeyse hayat zor." -
YazarYazılar