- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 4 gün 15 saat önce tarafından güncellenmiştir.
Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › hızlı başlatmayı kapatmadan hiberfil küçültme
Selamlar hocalarım. Bilgisayarımda 64GB RAM ve 500GB NVMe SSD var. C sürücüsünde boş yer kalmadı kırmızıya döndü. TreeSize programını açıp baktım, C kök dizininde ‘hiberfil.sys’ adında gizli bir dosya tam 32.4 GB yer iıgal ediyor! Bilgisayarı hiçbir zaman ‘Hazırda Beklet’ moduna almıyorum, hep normal kapatıyorum. Bu dosya neden bu kadar devasaı powercfg /h off yapıp silsem bilgisayarın açılığı yavaılar m?? Hızlı başlatma’yı bozmadan bu dosyanın boyutunu düıürebilir miyim?
Hocam tolga ve Cem, Windows bellek yönetiminin en az bilinen ama en çok disk sömüren mekanizmasını yakalamışsınız! NEDEN 32 GB YER KAPLIYORı
Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Windows’ta ‘Hızlı Başlatma’ (Fast Startup) ve ‘Hazırda Beklet’ özellikleri hiberfil.sys dosyasına yazılır.
Windows varsayılan olarak bu dosyanın boyutunu kasadaki FİZİKSEL RAM KAPASİTESİNE göre kilitler!. Cem 16GB’tan 32GB RAM’e çıktığında Windows diske der ki: ‘RAM büyüdü, hiberfil dosyasını da 8 GB’tan 20 GB’a çıkar!’ Diskinden o yüzden bir anda 12 GB uçtu!.
Tolga sende 64GB RAM olduğu için Windows C diskinde tam 32 Gigabaytlık devasa bir alanı rehin almış! powercfg /h off YAPILIRSA NE OLURı
Evet dosya anında silinir ve 32 GB alan açılır. ANCAK bu komut ‘Hızlı Başlatma’ (Fast Startup) özelliğini de tamamen YOK EDER!
Bilgisayarın her açılışta sıfırdan soğuk önyükleme (Cold Boot) yapmak zorunda kalır. HEM HIZLI BAŞLATMAYI KORUYAN HEM 25 GB ALAN KAZANDIRAN ALTIN ÇÖZÜM: Microsoft’un bile gizlediği mucize komut: ‘Reduced Hiberfile’!
Başlat menüsüne ‘CMD’ yaz, ‘Komut İstemi’ne sağ tıkla -> ‘Yönetici Olarak Çalıştır’ de.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Driver yazıyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
https://www.youtube.com/watchıv=ywVHGyzeYa0
Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.
Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.
Bu platformda yer alan içerik ve haberlerin telif hakları saklı tutulmamakta olup kamuya ve halka açıktır; kaynak gösterilerek paylaşılabilir. Yayınlanan haberlerin önemli bir kısmı halka açık yerli ve yabancı basın/haber kaynaklarından derlenmektedir; bu kaynaklardan aktarılan içerik, veri ve iddiaların doğruluğuna ilişkin hukuki ve cezai sorumluluk kaynak kuruluşlara ait olup platformumuz tarafından herhangi bir sorumluluk üstlenilmemektedir. Üçüncü taraf görsel, logo ve açık lisanslı malzemeler kendi kaynak ve lisans koşullarına tabidir.
Sitemizde yayınlanmasını istediğiniz özgün haber, makale ve basın bültenlerinizi veya içerik bildirimlerinizi iletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz:
İletişim & Haber / Makale Gönderimi: info@sayarbilgi.com