hızlı başlatmayı kapatmadan hiberfil küçültme

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › hızlı başlatmayı kapatmadan hiberfil küçültme

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58432 Yanıtla
    Kemal06
    Katılımcı

Selamlar hocalarım. Bilgisayarımda 64GB RAM ve 500GB NVMe SSD var. C sürücüsünde boş yer kalmadı kırmızıya döndü. TreeSize programını açıp baktım, C kök dizininde ‘hiberfil.sys’ adında gizli bir dosya tam 32.4 GB yer iıgal ediyor! Bilgisayarı hiçbir zaman ‘Hazırda Beklet’ moduna almıyorum, hep normal kapatıyorum. Bu dosya neden bu kadar devasaı powercfg /h off yapıp silsem bilgisayarın açılığı yavaılar m?? Hızlı başlatma’yı bozmadan bu dosyanın boyutunu düıürebilir miyim?

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Kayseri (Kocasinan)
    #58436 Yanıtla
    RifatA
    Katılımcı

Hocam tolga ve Cem, Windows bellek yönetiminin en az bilinen ama en çok disk sömüren mekanizmasını yakalamışsınız! NEDEN 32 GB YER KAPLIYORı

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Windows’ta ‘Hızlı Başlatma’ (Fast Startup) ve ‘Hazırda Beklet’ özellikleri hiberfil.sys dosyasına yazılır.

Windows varsayılan olarak bu dosyanın boyutunu kasadaki FİZİKSEL RAM KAPASİTESİNE göre kilitler!. Cem 16GB’tan 32GB RAM’e çıktığında Windows diske der ki: ‘RAM büyüdü, hiberfil dosyasını da 8 GB’tan 20 GB’a çıkar!’ Diskinden o yüzden bir anda 12 GB uçtu!.

Tolga sende 64GB RAM olduğu için Windows C diskinde tam 32 Gigabaytlık devasa bir alanı rehin almış! powercfg /h off YAPILIRSA NE OLURı

Evet dosya anında silinir ve 32 GB alan açılır. ANCAK bu komut ‘Hızlı Başlatma’ (Fast Startup) özelliğini de tamamen YOK EDER!

Bilgisayarın her açılışta sıfırdan soğuk önyükleme (Cold Boot) yapmak zorunda kalır. HEM HIZLI BAŞLATMAYI KORUYAN HEM 25 GB ALAN KAZANDIRAN ALTIN ÇÖZÜM: Microsoft’un bile gizlediği mucize komut: ‘Reduced Hiberfile’!

Başlat menüsüne ‘CMD’ yaz, ‘Komut İstemi’ne sağ tıkla -> ‘Yönetici Olarak Çalıştır’ de.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Driver yazıyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=ywVHGyzeYa0

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    #58440 Yanıtla
    Stratos__tr
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    💬 "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    📍 Adana (Çukurova)
    #58444 Yanıtla
    Kemal06
    Katılımcı

Söylediıiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiıiniz ?ekilde hallettim.

Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

? Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    ? "sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ? Kayseri (Kocasinan)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: hızlı başlatmayı kapatmadan hiberfil küçültme konusundaki #58444 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini