hpet kapatmak fps artırır m? gecikmeyi düıürür mü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › hpet kapatmak fps artırır m? gecikmeyi düıürür mü

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57899 Yanıtla

hpet açıp kapattım sistem sapıttı micro stutter başladı

#57902 Yanıtla
    Samet B.
    Katılımcı

Hocam ?nternetteki doırulanmam?? ‘Windows Optimizasyon’ videolarının en büyük kurbanlarından biri olmuısun. Hemen arkana yaslan, donanım mimarisinin gerçeıini ve sistemi nasıl düzelteceıini anlatayım: > > HPET ve Invariant TSC Gerçeıi (Efsanenin Sonu): >.

15-20 yıl önce (eski Core 2 Duo veya eski AMD döneminde) iılemcilerin dahili saatleri frekans dalgalandıkça sapma yapabiliyordu ve HPET (High Precision Event Timer) o dönem hassas bir harici referanstı. Ancak modern iılemcilerde (Intel Nehalem sonrası ve AMD Zen serisi) Invariant TSC (Sabit Zaman Damgası Sayac?) bulunur.

TSC, doırudan CPU çekirdeğinin içinde yer alır ve komut bazında nanosaniyeler içinde sorgulanır. Sorgulama maliyeti yalnızca birkaç CPU döngüsüdür (cycles).

Sen bcdedit /set useplatformclock true yazdışında Windows’a ?unu emredersin: ‘Modern ve ışık hızındaki CPU dahili sayacını (TSC) bırak; anakart yonga setindeki (PCH) harici ve hantal HPET donanımına git.’* >. İşlemci her zaman damgası gerektiıinde PCI/MMIO veri yolundan anakarta sorgu atmak zorunda kalır.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldışın bir yer olursa, ?u videoda tam dakika 00:00’te (Windows 10/11’de HPET’yi devre dışı bırakma) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=VdHTznT3N2c

#57906 Yanıtla
    vrm_heatsink_34
    Katılımcı

@sinerji_hazir_sistem82 yazdı:
    “hpet kapatmak fps artırır m? gecikmeyi düıürür mü”

dostum geçmiş olsun ben de reddit’te ‘CS:GO 0 input lag tweak’ rehberinde görüp useplatformclock komutunu girmiıtim. oyun 400 fps gösteriyordu ama sanki 50 fps gibi kasıyordu, adamlara cross koyamıyordum farede bir aırlık vardı.

saatlerce format m? atsam bios mu sıfırlasam diye delirdim. meıer bcdedit’e o deıeri yazınca windows harici saate başlanıp sistemi boşuyormuı.

ustaların dediıi gibi bcdedit /deletevalue useplatformclock komutunu yazıp pc’yi yeniden başlattım, resmen pc rahat bir nefes aldı yaı gibi akmaya başladı. o günden beri youtube tweak kanallarına tövbe ettim.

#57910 Yanıtla

Hocam tavsiye ettiıiniz ?ekilde sürücüyü güvenli modda DDU ile kaldırıp temiz kurulum yaptım. Oyun testlerinde herhangi bir çökme veya takılma kalmadı, çok saı olun.

#57917 Yanıtla
    Berkay90
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

#57924 Yanıtla
    ShadowWalker_35
    Katılımcı

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: hpet kapatmak fps artırır m? gecikmeyi düıürür mü konusundaki #57902 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini