Iğneyle soket pini düzeltme taktikleri

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #63313 Yanıtla
    User AvatarBurak Yalçın
    Katılımcı

işlemci soket pini eğilince bilgisayar açılır mı kısa devre yapar mı

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İzmir (Konak)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
    #63319 Yanıtla
    User AvatarEmre Oral
    Katılımcı

Hocam önce derin bir nefes al, ellerini yıka, heyecanını yatıştır ve o titremeyi durdur usta! Bu donanım dünyasında binlerce ustanın başına gelen ama cerrahi bir sabırla %90 kurtarılan bir durumdur: Asla Elektrik Verme!

Çok katmanlı PCB yay gibi büküldüğünde altındaki BGA lehim topları mikron düzeyinde ayrılır ve disk zamanla sistemden kaybolur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. O iki yamuk pin birbirine değiyorsa (örneğin VDD voltaj pini ile GND toprak pini köprülendiyse) işlemciyi takıp start verirsen işlemciyi o saniyede yakarsın!

Elektrik yokken hiçbir şey yanmadı. Pin Eğilince Ne Olur?

LGA 1700 veya AM5 soketindeki 1718 adet pinin her biri bir göreve bakar; bazıları bellek kontrolcüsüdür (eğilirse Dual Channel RAM çalışmaz), bazıları PCIe hattıdır (GPU x8 çalışır). Şanslıysan yedek toprak (GND) pinidir kırılsa bile sistem açılır.

Cerrahi Operasyon Taktiği (Gereken Aletler):. Çok güçlü bir masa lambası ve telefonunun makro kamerası veya sağlam bir büyüteç!.

0.5 mm veya 0.3 mm Uçlu Mekanik Kurşun Kalem (İçi Boş Uç!): Bu dünyanın en iyi gizli pin düzeltme aracıdır!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:01’te (CPU removal and pin adjustment) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 Antalya (Konyaaltı)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #63326 Yanıtla
    User AvatarVolkan Y.
    Katılımcı

@selim97 yazdı:
    “Iğneyle soket pini düzeltme taktikleri”

Hocam Z790 anakartta 3 pin yamulmuştu servis 4 bin lira soket değişim parası istedi. 0.5 mekanik kalem ucuyla büyüteç altında 15 dakikada tek düzelttim.

İşlemciyi taktım 2 yıldır canavar gibi çalışıyor, pes etmeyin sabırla düzeliyor.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 İzmir (Konak)
    "60 Hz monitörden 144 Hz’e geçince dünya varmış dedim."
    #63329 Yanıtla
    User AvatarBurak Yalçın
    Katılımcı

Söylediğiniz yöntemle çözüldü hocam. Sistemi dikkatlice açıp kontrol ettim ve tavsiye ettiğiniz şekilde hallettim.

Konuyu açtığıma çok memnun oldum, elinize sağlık.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 İzmir (Konak)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: Iğneyle soket pini düzeltme taktikleri konusundaki #63329 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet