intake air choking ön panel hava boşulması

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › intake air choking ön panel hava boşulması

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54998 Yanıtla
    x79_e5
    Katılımcı

Yeni sistem topladım ön paneli düz alüminyum plaka olan bir kasa aldım, sadece saı ve sol kenarlarında yarım santimlik delikler var. Fanlar son hızda dönüyor ama kasanın içine elime hiç rüzgar gelmiyor fanlar boşa m? dönüyorı

#55008 Yanıtla
    Eren S.
    Katılımcı

Kardeşim geçmiş olsun, 2018-2021 yılları arasında üreticilerin RGB ışıklar güzel görünsün diye sattığı en büyük tasarım cinayetine (Style over Substance) kurban gitmişsin! Olay tamamen aerodinamik ve akışkanlar mekaniğidir. Standart bir 120mm kasa fanı, önündeki açık alandan serbest hava akışı (Free Airflow) emmek üzere tasarlanmıştır. Fanın hava emiş ağzının sadece 1-2 santim önüne katı bir cam panel koyduğunda, fan havayı önden çekemez. Yanlardaki o minik 1 santimlik ızgaralardan havayı 90 derecelik dik bir açıyla içeri bükerek çekmeye zorlanır. Buna ‘Intake Air Choking’ (Hava Giriş Boğulması) denir! Fan kanatları havayı yakalayamaz, kanatların etrafında mikro hava girdapları (Vortex Shedding) ve kavitasyon oluşur; fan 1800 RPM’de kulak tırmalayan bir uğultuyla döner ama içeriye tek bir gram serin hava basamaz! Kasa içi negatif vakuma düşer, ekran kartı ve işlemci kendi ürettikleri sıcak egzoz havasını tekrar tekrar yutarak (Thermal Recirculation) fırınlanır. Ön camı söktüğünde sıcaklığın 15 derece düşmesinin sebebi fanların nihayet rahat nefes alıp odayı içeri üflemesidir! Çözüm: Öncelikle Ön camı tamamen iptal edip yerine manyetik Mesh (ince gözenekli toz filtresi) panel takacaksın. İkinci olarak Veya ön cam paneli 10mm’lik plastik yükseltme vidalarıyla (Standoff) öne doğru uzatarak yan boşlukları 3-4 santime çıkaracaksın.

#55099 Yanıtla
    ShadowFiend_x
    Katılımcı

Akıkanlar mekaniıinde süreklilik denklemi (Q = V \times A) geçerlidir. Emiı alanı (A) yanlardaki dar kanallarla %80 daraltıldışında, hava direnci katlanarak artar (R_{flow} \propto \frac{1}{A^2}). fanın ürettiıi statik basınç bu direnci yenemez ve fan ‘Stall’ durumuna düıer. Bu tür kapalı ön panelli kasalarda radyatör veya ekran kartı soğutmak imkansızdır; tek mantıklı seçenek önü tamamen delikli ‘Mesh’ panel kuralıdır.

#55206 Yanıtla
    x79_e5
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teıekkürler, önerdiıiniz ayarı yaptıktan sonra sistemi stres testine soktum. 1 saattir ne kapanma var ne de Aşırı sıcaklık. Konuyu açtışığıma çok memnun oldum, tavsiyeleriniz cuk oturdu.

#55296 Yanıtla
    aio_pump_34
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Benzer durumlarda montaj Vidalarının eıit sıkılması da çok kritik oluyor, aklında bulunsun.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: intake air choking ön panel hava boşulması konusundaki #55206 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini