intel atx hold up time 16ms kuralı

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #56798 Yanıtla
    Poyraz
    Katılımcı

Selamlar, PSU incelemelerinde Aris Mpitziopoulos (Hardware Busters) sürekli ‘Hold-up time 16ms standardını karılamıyor, PWR_OK sinyali sahte ayarlanm??’ diye eksi puan veriyor. Bu Hold-Up Time ve PWR_OK gecikmesi ne anlama geliyor, tüketici için neden hayati bir güvenlik parametresidirı

#56801 Yanıtla
    Turgut S.
    Katılımcı

Reis yaşadığın durum güç kaynağının birincil (Primary) devresindeki yüksek voltajlı büyük kapasitörlerin kalitesizliğinden kaynaklanıyor! Intel’in ATX tasarım rehberine göre kaliteli bir güç kaynağının ‘Hold-Up Time’ (Enerji Tutma Süresi) değeri en az 16 milisaniye (ms) olmak zorundadır.

Nitekim Tom’s Hardware ve Cybenetics PSU raporlarında da vurgulandığı gibi, çoklu 12V kanallı veya yetersiz kapasitörlü güç kaynakları bu tepe akımında doğrudan OCP/OPP kapatır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Neden 16msı

Çünkü şebeke elektriğinde prizden gelen AC akım 50 Hz’dir ve bir tam sinüs dalgası 20ms sürer. Evdeki bir anahtar açıldığında veya şebeke anlık dalgalandığında elektrik 10-12ms kesintiye uğrayabilir.

Kaliteli bir PSU’nun birincil kondansatörleri o 16 milisaniyelik boşluğu sisteme hissettirmeden kendi içindeki depo enerjisiyle besler ve PC asla kapanmaz! Kral ikinci hayati parametre ise PWR_OK (Power Good) sinyalidir.

PSU prize takılıp voltajlar (12V, 5V, 3.3V) kararlı hale geldiğinde anakarta ‘voltajlarım temiz, işlemciyi başlatabilirsin’ diyen bir sinyal (PWR_OK) gönderir.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:18’te (The ATX power supply hold-up time of 16ms and mentions a potential) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=C0UgOayAQe8&t=18s

#56808 Yanıtla
    aio_pump_tr
    Katılımcı

@poyraz yazdı:
    “intel atx hold up time 16ms kural?”

Hocam çok saı olun, dediıiniz adımları uyguladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.

#56813 Yanıtla
    Poyraz
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Kontrol edince tam da söylediıiniz gibi olduıunu gördüm.

Düzeltmeyi yaptıktan sonra test ettim, hiçbir sorun kalmadı. Yardımlarınız için çok saı olun.

#56846 Yanıtla
    Quantum_34
    Katılımcı

@poyraz yazdı:
    “intel atx hold up time 16ms kural?”

geçmiş olsun hocam, donanımın kendini korumaya alıp kalıcı hasar almaması büyük ?ans. Keyifle kullanman dileıiyle.

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: intel atx hold up time 16ms kuralı konusundaki #56813 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini