- Bu konu 4 yanıt içerir, 4 izleyen vardır ve en son 1 hafta 3 gün önce tarafından güncellenmiştir.
Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Ekran Kartları (GPU) › intel gear 4 modu nerede açılır zararı ne
Selamlar beyler, büyük bir hevesle en pahalı RAM olsun diye 7200 MHz CL34 DDR5 RAM kiti aldım. Arkadaımda ise düz 6000 MHz CL30 RAM var. İşlemcilerimiz ve ekran kartlarımız (7800X3D + 4070 Ti Super) birebir Aynı. CS2 ve Valorant benchmark yaptık, 6000 MHz olan arkadaımın sistemi hem ortalama FPS’te 25 FPS fazla veriyor hem de %1 Low dropları çok daha stabil. AIDA64 gecikme testine baktım benim sistem 72ns gecikme verirken onun sistemi 63ns veriyor! 7200 MHz frekans daha yüksek değil mi nasıl daha yavaı olur kafayı yemek üzereyim.
Arda klasik AM5 bellek tuzağına düşmüşsün! Sebebini adım adım açıklayayım: AMD Ryzen 7000/9000 işlemcilerde işlemci çekirdekleri (CCD) ile bellek kontrolcüsü (IMC) ayrı silikon parçalarıdır. AM5 mimarisinde ‘UCLK’ (Bellek Kontrolcüsü Hızı) ile ‘MCLK’ (RAM Frekansı) birebir (1:1) senkron çalıştığı zaman gecikme tabana vurur ve veri anında işlenir. 6000 MHz RAM taktığında: MCLK = 3000 MHz’dir. Bellek kontrolcüsü UCLK da 3000 MHz’de çalışır (1:1 Senkron). Gecikme ~60ns civarındadır. Sen 7200 MHz RAM taktığında: Ryzen’ın bellek kontrolcüsü 3600 MHz hıza fiziksel olarak çıkamaz! Bu yüzden BIOS sistemi çökmekten kurtarmak için otomatik olarak ‘1:2 moduna’ (UCLK = MCLK/2) geçer! Yani RAM 7200 MHz hızında dönerken, işlemcinin bellek kontrolcüsü 1800 MHz’e (yarı hızına) düşer! Bu durum çekirdek ile RAM arasındaki hatta devasa bir senkronizasyon kuyruğu (+12ns gecikme cezası) yaratır! CS2, Valorant gibi rekabetçi oyunlar saf bellek bant genişliğine değil ‘GECİKMEYE’ (Memory Latency) bakar. Gecikmen 63ns’den 72ns’ye fırladığı için frekansın 7200 MHz olsa bile FPS’in çakılır! ÇÖZÜM: BIOS’a gir, RAM hızını manuel olarak 6000 MHz’e çek, ‘UCLK DIV1 MODE’ ayarını ‘UCLK=MCLK’ (1:1) yap, zamanlamaları CL30-36-36 yap. Gör bak FPS’in nasıl şahlanacak.
Cenk Intel tarafında da durum farksızdır. DDR4’te Gear 1 vs Gear 2 vardı, DDR5’te standart Gear 2 oldu. Intel 13/14. nesilde 8000 MHz üzerine çıkıldışında zayıf silikonlu IMC’ler frekansı kaldıramaz ve anakart ‘Gear 4’ (IMC hızını 4’e bölme) moduna geçer. RAM 8200 MT/s aktarırken kontrolcü 1025 MHz’de emekler! Gecikme 85ns seviyesine çıkar ve oyun motorunda micro-stutter (mikro takılma) başlar. 8000+ MHz sadece AIDA64 okuma rekoru kırmak isteyen ekstrem hız aırtmacılar içindir. Günlük oyun için en stabil ve performanslı nokta 7200 MHz CL34 Gear 2’dir.
Cenk Intel tarafında da durum farksızdır. DDR4’te Gear 1 vs Gear 2 vardı, DDR5’te standart Gear 2 oldu. Intel 13/14. nesilde 8000 MHz üzerine çıkıldışında zayıf silikonlu IMC’ler frekansı kaldıramaz ve anakart ‘Gear 4’ (IMC hızını 4’e bölme) moduna geçer. RAM 8200 MT/s aktarırken kontrolcü 1025 MHz’de emekler! Gecikme 85ns seviyesine çıkar ve oyun motorunda micro-stutter (mikro takılma) başlar. 8000+ MHz sadece AIDA64 okuma rekoru kırmak isteyen ekstrem hız aırtmacılar içindir. Günlük oyun için en stabil ve performanslı nokta 7200 MHz CL34 Gear 2’dir.
Sorunun çözülmesine çok sevindim hocam. Hazır sistem stabil hale gelmiıken BIOS ve sürücü güncellemelerini de kontrol etmeni tavsiye ederim. Uzun vadede kafan rahat eder.
Bu platformda yer alan içerik ve haberlerin telif hakları saklı tutulmamakta olup kamuya ve halka açıktır; kaynak gösterilerek paylaşılabilir. Yayınlanan haberlerin önemli bir kısmı halka açık yerli ve yabancı basın/haber kaynaklarından derlenmektedir; bu kaynaklardan aktarılan içerik, veri ve iddiaların doğruluğuna ilişkin hukuki ve cezai sorumluluk kaynak kuruluşlara ait olup platformumuz tarafından herhangi bir sorumluluk üstlenilmemektedir. Üçüncü taraf görsel, logo ve açık lisanslı malzemeler kendi kaynak ve lisans koşullarına tabidir.
Sitemizde yayınlanmasını istediğiniz özgün haber, makale ve basın bültenlerinizi veya içerik bildirimlerinizi iletmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz:
İletişim & Haber / Makale Gönderimi: info@sayarbilgi.com