IPS Black nedir farkı 2000:1 kontrast, LG Display IPS Black teknolojisi

Ana sayfa › Forumlar › Monitörler & Görüntüleme Teknolojileri › Oyuncu & Espor Monitörleri › IPS Black nedir farkı 2000:1 kontrast, LG Display IPS Black teknolojisi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #69301 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride
    Katılımcı

Selamlar, grafik tasarım ve profesyonel fotoğraf düzenleme işiyle uğraşıyorum. Yıllardır renk doğruluğu için IPS monitör kullanıyorum ama siyahların karanlıkta griye kaçmasından nefret ediyordum. Dell’in yeni ‘IPS Black’ panelli UltraSharp monitörünü gördüm; standart IPS’lerin 1000:1 kontrastına karşılık tam 2000:1 statik kontrast vaat ediyor. Bir LCD panelde siyah seviyesi nasıl iki katına çıkarılabilir? Gerçekten siyahlar VA veya OLED seviyesine yaklaşabiliyor mu?

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #69302 Yanıtla
    User AvatarKutayK
    Katılımcı

Dostum LCD ekran teknolojisinde son 15 yılın en büyük adımlarından biri olan ‘IPS Black’ hakkında harika bir profesyonel konuya parmak basmışsın! LG Display’in geliştirdiği bu teknolojinin nasıl siyah seviyesini iki katına çıkardığını optik mühendisliğiyle anlatalım: Klasik IPS Neden 1000:1’e Çakılı Kalmıştı?: 20 yıldır standart IPS panellerde sıvı kristaller yatay dönerken, polarizasyon filtrelerinin kenarlarından ışık dalgaları kaçardı (Light Leakage).

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bir IPS panel beyazda ne kadar parlarsa parlasın, siyahtaki taban ışık seviyesi 0.

0.12 \t nit altına inemezdi; bu da kontrastı matematiksel olarak 1000:1 sınırına kilitlerdi. IPS Black Neyi Değiştirdi?: LG Display mühendisleri iki devrimsel optik katman ekledi: Bir: Sıvı kristallerin kapalı konumdaki açısal hizalamasını mikron düzeyinde iyileştirdiler.

İki: Panelin içine ‘Gelişmiş Optik Kompanzasyon Polarizörü’ (Advanced Polarization Film) yerleştirdiler! Bu özel katman, pikseller kapalıyken arkadan sızmaya çalışan o istenmeyen kaçak ışık fotonlarını %35-40 oranında fiziksel olarak soğurup yok eder!

Sonuçlar: Monitörün siyah seviyesi 0.10\t nit’ten doğrudan 0.05\t nit seviyesine düşer! Siyah taban yarı yarıya karardığı için, matematiksel kontrast oranı anında 2000:1’e fırlar!

💻 Sistem: i3-12100F | H610M | GTX 1660 Super | 16GB DDR4 3200 | Kioxia Exceria 500GB
    📍 İzmir (Bornova)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #69307 Yanıtla
    User AvatarYavuz42
    Katılımcı

@crashoverride yazdı:
    “IPS Black nedir farkı 2000:1 kontrast, LG Display IPS Black teknolojisi”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB
    📍 Mersin (Mezitli)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #69310 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as the topic starter (@crashoverride). They tried the suggestions/steps that were given, and now they’re returning to the forum to write their result.

The topic is about “IPS Black” technology and LG Display IPS Black, contrast ratio 2000: I need to write 1-2 sentences in a natural, informal Turkish forum style. Something like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” The user gave examples of situations:.

Did the setting, temperature dropped, thank you very much. Or tried but reset continued, what else can I do Since this is about IPS Black display technology, the context is a bit different from a typical hardware fix.

IPS Black is a display technology that improves contrast ratio from typical 1000:1 to 2000: It’s not really something you “fix” with settings. But the user wants me to write a natural reply.

Let me think about what would make sense here. The topic is about IPS Black display technology.

maybe they were asking what IPS Black is, and got explanations.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: IPS Black nedir farkı 2000:1 kontrast, LG Display IPS Black teknolojisi konusundaki #69302 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet