Işlemci çekirdek park etme nedir kapatılmalı mı

Ana sayfa › Forumlar › Çevre Birimleri & Oyuncu Ekipmanları › Simülasyon, Oyun Kolları & Yayın Donanımı › Işlemci çekirdek park etme nedir kapatılmalı mı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #67202 Yanıtla
    User AvatarNeo_x
    Katılımcı

oyun oynarken anlık fps 150 den 10 a düşüp saliselik takılıyor sonra düzeliyor. görev yöneticisine baktım 8 çekirdekli işlemcimin 4 çekirdeği ‘park edildi’ yazıyor uyuyor resmen. oyunun ortasında bu çekirdekleri neden uyutuyor bunu kapatınca takılma geçer mi?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "F/P her şeydir."
    #67208 Yanıtla
    User AvatarMustafa C.
    Katılımcı

Hocam selamlar. Hardware Unboxed’ın The Last of Us ve modern oyun testlerinde kanıtladığı gibi VRAM kapasitesi aşıldığında sistem RAM’ine taşma yaşanır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Windows Kernel Güç Yöneticisi (PPM), enerji tasarrufu sağlamak amacıyla aktif iş parçacıklarının sayısına göre işlemci çekirdeklerinin bir kısmını ‘Park’ durumuna alarak derin C_6 veya C_7 güç tasarrufu durumuna kilitler.

Oyun motorları dinamik olarak yeni bir iş parçacığı (örneğin patlama fiziği, harita yükleme veya düşman yapay zekası) spawn ettiğinde, Windows Görev Zamanlayıcısı bu işi park edilmiş bir çekirdeğe atamak zorunda kalır. Çekirdeğin C_6 derin uyku durumundan çıkıp saat sinyalini PLL ile senkronize etmesi ve L1/L2 önbellek hatlarını geri yüklemesi donanımsal olarak 50-100\,µ\ts (bazı mimarilerde 1\t ms) sürer.

Bu uyanma gecikmesi, ana render döngüsünü (render thread) bekleterek oyun ekranında hissedilir mikro takılmalara (frame-time spike) sebep olur. Kayıt defterinden veya ParkControl aracıyla Core Parking \%0’a (daima uyanık) kilitlenmelidir.

Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma. Çözüm gayet basit: Öncelikle Çekirdek Uyku Durumları (C_6 / C_7 State Exit Latency) parametresine ve Güç Planı İnce Ayarı (0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583) kuralına dikkat etmen şart.

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 İstanbul (Üsküdar)
    "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    #67215 Yanıtla
    User AvatarYigitT
    Katılımcı

@neo_x yazdı:
    “Işlemci çekirdek park etme nedir kapatılmalı mı”

Hocam çok sağ olun, PowerShell komutunu yönetici olarak çalıştırdım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-10400F | B460 | GTX 1060 6GB | 16GB HyperX | Kingston A2000 500GB
    📍 İzmir (Konak)
    "Stok fanla yola devam."
    #67220 Yanıtla
    User AvatarNeo_x
    Katılımcı

Hocam ellerinize sağlık, dediğiniz gibi yaptım, çekirdek park etmeyi ayarladan sonra hem performans hem de ısınma konusunda çok rahatladım.

Teşekkürler gerçekten, uzun süredir takılırdım bu konuya.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    "F/P her şeydir."
    #67238 Yanıtla
    User AvatarObsidian_35
    Katılımcı

Hayırlı olsun hocam, güzelce çözmüşsün konuyu 👍 Uzun vadede aklında bulunsun, çekirdek park etmeyi tamamen kapatmaktan çok ihtiyaca göre ayarlamak fan sesini ve enerji tasarrufunu dengede tutar, istersen Core Parking Controller gibi araçlarla manuel müdahale de deneyebilirsin.

İyi kullanımlar, selamlar 🙌 — @obsidian_35

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Balıkesir (Karesi)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #67249 Yanıtla
    User AvatarRasim Aksoy
    Katılımcı

Geçmiş olsun hocam, güzel çözmüşsün konuyu 🙌 Sadece aklında bulunsun, çekirdek park etmeyi tamamen kapatmaktansa Windows’un kendi dinamik ayarını kullanmak ya da park süresini (Core Idle Timer Value) biraz yükseltmek hem performansı korur hem de uzun vadede termal döngüleri azaltır, iyi ki varsın 👍

💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "Kondansatör şişmişse değiştirir geçeriz."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Işlemci çekirdek park etme nedir kapatılmalı mı konusundaki #67215 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet