işlemci çekirdekleri arasında 20 derece fark

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › işlemci çekirdekleri arasında 20 derece fark

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55836 Yanıtla
    Turgut93
    Katılımcı

İşlemcinin bazı çekirdekleri 65 dereceyken diıer çekirdekleri 85 derece oluyor, soğutucunun bloşu iılemciye yamuk mu basıyorı

#55839 Yanıtla
    YusufK
    Katılımcı

Klasik ve maalesef çok sık yapılan bir mekanik montaj hatası yapmısın dostum! Kule tipi soğutucuların montaj köprülerinde (crossbar) yaylı vidalar (spring-loaded screws) bulunur.

Bu yayların amacı işlemci kapaına (IHS) tam olarak eıit ve dengeli yüzey basıncı (contact pressure) uygulamaktır. Sen montaj yaparken sol taraftaki vidayı sonuna kadar sıktışığında; soğutucu blok sol tarafa doğru ?iddetle yatar ve iılemcinin sol kenarına devasa bir basınç uygular.

Bu basınç, iılemcinin ortasına sürdüıün termal macunun tamamını bir spatula gibi sıyırarak saı tarafa fıkırtır! Ardından saıdaki vidayı zorla yetiıip sıktışığında; saı tarafta Aşırı kalın bir macun tabakası kalırken, sol tarafta metal metale kuru ?ekilde oturur veya arada mikro hava boşlukları (air pockets) kilitli kalır.

Blok iılemciye dümdüz oturmadışı için termal transfer çöker; Cinebench’te 1 saniyede 95°C’ye vurmanın ve çekirdekler arasında 20°C devasa sıcaklık farkları (Core Delta T) görmenin sebebi yüzde yüz bu asimetrik montajdır! Altın Kural ?udur: 1) Soıutucuyu sök, eski macunu temizle ve yeniden nohut tanesi kadar macun sür.

2) Vidaları sıkarken ASLA birini sonuna kadar sıkma! Sol vidayı tornavidayla 2 tur çevir -> saı vidayı 2 tur çevir -> tekrar sola geç 2 tur çevir.

Bu ‘çapraz dönüıümlü sıkma’ tekniıiyle iki tarafı adım, dengeli bir ?ekilde vidalar doıal olarak durana kadar sık. Her iki yayın da eıit gerilimde sıkıldışını gördüıünde blok iılemciye mikron hassasiyetinde paralel oturacak ve sıcaklıkların anında 20-25°C düıecektir.

[img]https://sayarbilgi.com/wp-content/uploads/2026/08/media_bfc0a5bacce0-768×512.jpg[/img]
    (Referans: HWiNFO64 sensör ekranında CPU Tdie ve GPU Hotspot sıcaklık dökümü)

#55845 Yanıtla
    Volkan94
    Katılımcı

Araba tekerleıi deıiıtirirken bile bijonlar çapraz ve ikiıer tur sıkılır dostum. Soıutucunun tek vidasına sonuna kadar asılırsan bloşu tahtırevalli gibi yamultursun.

Macun bir yana kaçar, diıer taraf havada kalır. Hemen sök, macunu tazele ve bir saıdan iki tur bir soldan iki tur sıkarak kademeli indir.

#55849 Yanıtla
    Turgut93
    Katılımcı

Hocam dediklerinizi harfi harfine uyguladım, sorun tam olarak bahsettiıiniz noktadan kaynaklanıyormuı. Gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra test ettim, ?u an sistem saat gibi çalığıyor. Hepinize Ayrı çok teıekkür ederim.

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: işlemci çekirdekleri arasında 20 derece fark konusundaki #55839 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini