işlemci fanı sürekli hızlanıp yavaılıyor ses yapıyor fan curve ayarı

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › işlemci fanı sürekli hızlanıp yavaılıyor ses yapıyor fan curve ayarı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #58846 Yanıtla
    chassis_fan
    Katılımcı

youtube’da yabancı donanım testlerini izlerken bu durumla ilgili kafama bir soru iıareti takıldı, kafayı yemek üzereyim ryzen 5 7600 iılemcim var Sıvı soğutma takılı masaüstünde dururken bile fanlar 5 saniyede bir roket gibi hızlanıp sonra geri yavaılıyo vınnnn vışığı vınnn diye durmadan ses yapıyo. chrome da yeni sekme açıyorum sıcaklık anlık 45 dereceden 65 e fırlıyo fan tam devir çeviriyo sekme açılınca 48 e düıüyo fan susuyo. bi düzende dönmüyo sürekli hızlan yavaıla yapmasından nefret ettim bios tan fan curve nasıl yapılır bu dalgalanmayı nasıl keserim

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Sakarya (Serdivan)
    #58848 Yanıtla
    Lehimci Dayi24
    Katılımcı

Hocam Yaşadığın ‘vın-vııı-vın’ şeklindeki fan dalgalanması (fan revving / yo-yoing) modern işlemcilerin boost mimarisinin (AMD Precision Boost / Intel Thermal Velocity Boost) doğal bir sonucudur. İşlemci en ufak bir arka plan işinde tek çekirdeğe 1.35-1.45V basarak milisaniyeler içinde 60-65°C tepe noktasına fırlar ve yük bitince anında 40°C’ye geri döner.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fan eğrin bu anlık sıçramalara ham tepki verirse delirtici bir gürültü oluşur.

Bunu çözmek için iki altın kural vardır: Düz Plato Fan Eğrisi (Flat Shelf):. 0°C ile 60°C arasını tamamen DÜZ bir çizgi yapın (örneğin %35 veya %40 sabit PWM devrinde).

Böylece işlemci 42°C ile 60°C arasında ne kadar zıplarsa zıplasın fan devrini 1 RPM bile DEĞİŞTİRMEZ. 60°C ile 75°C arasını doğrusal eğriyle %40’tan %65’e bağlayın (oyun yükü bölgesi).

80°C ve üzerine ise %85-100 vererek acil termal koruma sağlayın. Step-Up / Step-Down Delay ve Hysteresis Ayarı:.

Fan Step-Up Time (Ramp Up Delay): BIOS’ta (Asus Q-Fan, MSI Hardware Monitor, Gigabyte Smart Fan) bu değeri 0. 1.0 saniye yapın.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:48’te (Gelişmiş işlemci ayarlarını kontrol ederek güç yönetimi bölmesini açtı ve ayarladı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=Y7GISPnOqdo&t=108s

💻 Sistem: Threadripper 3960X | 128GB Quad Channel ECC | RTX A4000 | Debian 12 | 8x 8TB TrueNAS
    💬 "ZFS pool scrub: 0 errors."
    📍 Ankara (Keçiören)
    #58852 Yanıtla
    Selcuk92
    Katılımcı

aynı dert yüzünden bilgisayarı balkondan atacaktım ryzen 5600x stok fan varken spotify açsam bile fan çıldırıyordu. bios’a girip fan ayarını silent moduna aldım ama nafile yine zıplıyordu.

forumda github’daki fan control uygulamasını önerdiler. indirdim cpu fanına 4 saniye hysteresis verdim 60 dereceye kadar da fanı %35 hızda kilitledim.

o gün bugündür tarayıcıda gezerken çıt ses duymuyorum oyun açılınca da tatlı hızlanıp geri iniyor.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    💬 "FPS yerlerdeyse hayat zor."
    📍 Çanakkale (Merkez)
    #58858 Yanıtla
    chassis_fan
    Katılımcı

Dediıiniz adımları az önce denedim hocam. Macunu yenileyip bloşu dengeli sıktım, boşta ve yükteki değerler fabrika ayarlarına geldi. Yardımlarınız için saı olun.

? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    ? "Frametime düz çizgi değilse huzur yok."
    ? Sakarya (Serdivan)
    #58873 Yanıtla
    Mehmet98
    Katılımcı

@chassis_fan yazdı:
    “işlemci fanı sürekli hızlanıp yavaşlıyor ses yapıyor fan curve ayarı”

Çözüldüğüne çok sevindim hocam. Hazır soğutma oturmuşken kasa içi hava akışını da dengeli tutarsan uzun vadede sessiz sedasız kullanırsın.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    💬 "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    #58882 Yanıtla
    ArdaM
    Katılımcı

@chassis_fan yazdı:
    “işlemci fanı sürekli hızlanıp yavaılıyor ses yapıyor fan curve ayar?”

Sonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.

? Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    ? "F/P her ?eydir."
    ? Sivas (Merkez)
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: işlemci fanı sürekli hızlanıp yavaılıyor ses yapıyor fan curve ayarı konusundaki #58852 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini