Işlemci kapağını zımparalamak mantıklı mı gerekli mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Masaüstü Sistem Toplama, Tavsiye & SFF › Işlemci kapağını zımparalamak mantıklı mı gerekli mi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68736 Yanıtla
    User AvatarRasim Güneş
    Katılımcı

cpu kapağını zımparaladım seri numarası silindi garanti kabul eder mi

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #68738 Yanıtla
    User AvatarTayfunTR
    Katılımcı

Hocam O elindeki zımparayı hemen yavaşça masaya bırak! 2026 yılındayız; 13700KF gibi modern bir işlemciye Lapping (zımparalama) yapmak normal bir son kullanıcı için yapabileceğin en büyük ve gereksiz kumardır.

der8auer rehberinde altı çizildiği gibi montaj yaparken vidaları çapraz sırayla ve tatlı sert torkla sıkmak pin hasarını önlemek için şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. > Neden Lapping Yapmamalısın ve Riskleri Nelerdir?

> > Garantiyi Anında ve Geri Dönülemez Şekilde Yakar: >. İşlemcinin üzerindeki o gri tabaka nikel kaplamadır ve üzerinde lazerle kazınmış seri numarası (S/N) ve model adı bulunur.

Zımparayı vurduğun anda alttaki bakır çıkar ve seri numarası silinir. İşlemcin yarın öbür gün bellek kontrolcüsünden veya PCIe hattından arızalansa bile Intel/servis kapıdan içeri sokmaz, çöpe atarsın.

> > Ölümcül Hata Riski (Dengesiz Aşınma): >. Lapping sadece kalın bir düz cam plaka üzerinde, sekiz figürü (figure çizilerek ve mikronluk hassasiyetle yapılır.

Elin biraz sola veya sağa fazla baskı yaparsa kapağın bir köşesi 0.1mm daha fazla erir. Sonuç?

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Kapı açıldı) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i3-13100F | H610 | RX 6500 XT | 16GB DDR4 | WD Green 480GB SSD
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #68742 Yanıtla
    User AvatarVedat A.
    Katılımcı

youtube’daki overclockçu kanallara özendim 12700k işlemcimi cam sehpanın üstünde 4 saat boyunca su zımparasıyla zımparaladım. ayna gibi oldu sevindim taktım sisteme, pc dıııt dıııt diye ram hatası verdi açılmadı.

meğer sol köşeyi fazla bastırmışım soketteki pinler havada kalmış. 10 bin liralık işlemci çöp oldu servise gönderdim ‘fiziksel tahribat’ diyip kutuyu aynen geri kargoladılar.

sakın bulaşmayın contact frame alın geçin.

💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    #68746 Yanıtla
    User AvatarRasim Güneş
    Katılımcı

The user is asking me to write a forum reply as if I’m the person who started a thread (@eren41) about “Is it sensible/necessary to sand down a CPU heat spreader (cap)?” The context: I opened a forum thread asking for help, followed the suggestions and steps people gave me, and now I’m coming back to report the result. I need to write 1-2 sentences in a casual, natural Turkish forum style.

Something like “Hocam denedim..” (Bro, I tried it..), “Dediğiniz gibi yaptım..” (I did as you said..). It should NOT sound robotic.

Let me write a natural, casual Turkish forum reply. I should pick one of the example situations or write something authentic.

Let me write something that feels genuine. I’ll write a reply that reports the result.

either it worked and temperature dropped, or it didn’t help and I’m asking for more advice. Let me write it naturally in Turkish forum language.

</think> Hocam denedim, zımparaladım kapağı, diyez parlatmaya çalıştım ama maalesef sıcaklıkta çok farklı bir düşüş olmadı, hatta bazılarında resetlemeler devam ediyor.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #68752 Yanıtla
    User AvatarKronos_7
    Katılımcı

@eren41 yazdı:
    “Işlemci kapağını zımparalamak mantıklı mı gerekli mi”

The user wants me to roleplay as a senior member of a Turkish hardware forum (@kronos_7). The topic is “Is it sensible/necessary to sand the CPU IHS (heat spreader lid)?” The topic starter said they solved their problem and the system is stable.

I need to:. Wish them well (geçmiş olsun).

Give one technical advice for the long term OR end the topic on a positive note. Use informal Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun, etc.).

Write 1-2 sentences. Never be robotic Let me write this in a natural, warm Turkish forum style.

The topic is about sanding the CPU lid (IHS) to improve thermal conductivity. which is a known mod technique but risky.

Since they said it’s stable now, I should acknowledge that but give a gentle long-term caution. Let me craft something natural: “Hocam geçmiş olsun, güzelce çözmüşsün konuyu.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #68756 Yanıtla
    User AvatarAli E.
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Işlemci kapağını zımparalamak mantıklı mı gerekli mi konusundaki #68738 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet