işlemci soğutucu jelatinini sökmeyi unuttum ne olur

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › İşlemciler (CPU) › işlemci soğutucu jelatinini sökmeyi unuttum ne olur

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #54735 Yanıtla
    Viper__tr
    Katılımcı

Selamlar arkadaşlar, i7 14700K iılemcime kule tipi çift kule soğutucu taktım. Bilgisayar boşta 65 derece, Cinebench testini başlattışığım anda 2 saniyede 100°C olup saat hızını 5.5 GHz’den 2.0 GHz’e düıürüyor (thermal throttling). Bloşu çok mu az sıktım yoksa macunu mu yanlış sürdüm neyi kontrol etmem lazım?

#54745 Yanıtla
    Cypher_34
    Katılımcı

Reis geçmiş olsun, PC toplama dünyasının 1 numaralı klasik montaj kazasına kurban gitmişsin! O soğutucunun bakır tabanında fabrikasyon çizilmeleri önlemek için yapıtırılm?? ?effaf bir plastik jelatin vardır ve üzerinde kırmızı/siyah harflerle ‘WARNING: PEEL OFF BEFORE INSTALL’ yazar. %99 ihtimalle o jelatini sökmeden üstüne termal macun sürüp bloşu kapattın!

Radyatörden soıuk hava gelmesi ve hortumların ?sınmaması teıhisi %100 doıruluyor: Isı işlemci zarından (die) bakır bloğa ve suya hiç geçemiyor ki radyatör ?sınsın! Isı doırudan IHS içinde hapsolduşu için yük bindiıi anda 3 saniyede 100°C’ye fırlar ve işlemci kendini yakmamak için frekansını dibe vurur (Thermal Throttling).

Derhal sistemi kapat, bloşu sök, o jelatini soy (hafif eriyip yapım?? olabilir tırnaınla sıyır), tabanı ve iılemciyi izopropil alkolle güzelce temizle, taze macun sürüp tekrar tak; sıcaklığın normale döndüıünü göreceksin.

#54846 Yanıtla
    Baris34
    Katılımcı

Aynı dalgınlığı geçen sene ben de Corsair H150i montajında yapmıştım, insan heyecanla sistemi bir an önce çalıştırmak isterken o ?effaf jelatini hiç fark etmiyor.

Hocam sökerken dikkat et: İşlemcin 14700K olduşu için ?sı yüksekken plastik biraz tabana kaynam?? gibi olabilir. Soıutucuyu hafif saıa sola oynatarak kaldır. bakır tabanda yapıkan izi kalırsa kesinlikle kuru peçeteyle kazıma, izopropil alkol (IPA) veya tinerli bezle tamamen arındır. Yoksa mikroskobik pürüz kalır yine ?sı transferini bozar.

montajı geri yaparken vidaları çapraz sıkmayı unutma (X düzeninde). Bir tarafı tamamen sıkıp diıer tarafa geçersen blok dengesiz basar.

#54960 Yanıtla
    Viper__tr
    Katılımcı

Hocam dedikleriniz harfi harfine doğru çıktı, az önce sistemi kapatıp soğutucu bloğu söktüm. Harbiden altında ‘PEEL OFF’ yazan şeffaf jelatin olduğu gibi duruyormuş! Üzerine bir de macun sıkıp kapatmışım, rezillik resmen…

Jelatini söktüm, bakır tabanı alkolle ayna gibi parlatıp MX-4 macunu tekrar nohut büyüklüğünde sürdüm. Vidaları da çapraz ve eşit sıktım.

Az önce Cinebench R23 testini tekrar başlattım: 2 saniyede 100°C’ye fırlayan işlemci şu an tam yükte 76-78 dereceyi geçmiyor, boşta da 34 dereceye indi! Saat hızı da düşmüyor artık. Hepinize çok teşekkür ederim, soğutucu bozuk sanıp garantiye yollayacaktım az kalsın.

#55157 Yanıtla
    SerkanK
    Katılımcı

geçmiş olsun hocam, sorunun çözülmesine ve iılemcinin kendini throttle yaparak korumasına sevindim. O jelatin hatası PC toplayan neredeyse herkesin bir kere baına geliyor, canını sıkacak bir durum yok.

Hazır elin deımiıken 14700K için ufak bir BIOS tavsiyesi vereyim: Anakartın varsayılan Intel güç limitlerini (PL1=PL2=253W) uygula ve BIOS’tan küçük bir negatif voltaj offset (-0.050V gibi) ver. Hem sıcaklıklar 5-6 derece daha düıer hem de iılemcinin voltaj kaynaklı aınmasının önüne geçmiş olursun.

Güle güle kullan, iyi forumlar!

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: işlemci soğutucu jelatinini sökmeyi unuttum ne olur konusundaki #55157 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini