Japon kapasitör psu neden önemli

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #68722 Yanıtla
    User AvatarVenom_35
    Katılımcı

PSU incelemelerinde sürekli ’12V hattında ripple 25mV çıktı çok temiz’ veya ‘Japon 105 derece kapasitörler kullanılmış’ diyorlar. Bu Ripple nedir, 12V zaten 12V değil midir? Ucuz kapasitörlü PSU ekran kartını veya anakartı zamanla bozar mı?

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #68735 Yanıtla
    User AvatarKutayB
    Katılımcı

Hocam kesinlikle doğru ve donanım sağlığı için en kritik konulardan biridir. Güç kaynakları 230V AC alternatif şebeke elektriğini anahtarlamalı güç kaynakları (SMPS) ile yüksek frekansta (onlarca kilohertz) kesip biçerek 12V, 5V ve 3.3V doğru akıma (DC) dönüştürür.

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ancak bu dönüşüm hiçbir zaman dümdüz bir cetvel çizgisi gibi saf DC olmaz; çıktının üzerinde mikrosaniyelik minik testere dişi dalgalanmalar ve yüksek frekanslı elektriksel gürültüler kalır.

İşte bu artık gerilime ‘Ripple & Noise’ (Dalgalanma ve Gürültü) denir ve tepeden tepeye milivolt (mV_{p-p}) cinsinden ölçülür. Intel ATX standartlarına göre 12V hattında izin verilen azami sınır 120 milivolttur (3.3V ve 5V için 50mV).

Bu dalgalanmayı ütüleyip dümdüz yapan şey ise PSU’nun ikincil (secondary) çıkışındaki filtreleme kapasitörleridir. Kaliteli Japon üreticilerin (Nippon Chemi-Con, Rubycon, Nichicon) 105°C sınıfı elektrolitik ve katı polimer kapasitörleri çok düşük iç dirence (ESR) sahiptir ve 10 yıl boyunca kurumadan 15-30mV gibi tertemiz bir çıkış sağlar.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:33’te (CPU and GPU TDP values are mentioned, and the importance of choosing) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 9 7900X | FormD T1 v2 (SFF) | RTX 4070 Ti Super | Corsair SF750 Platinum | 32GB DDR5 6000 CL30
    📍 Ankara (Yenimahalle)
    "B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
    #68743 Yanıtla
    User AvatarKasa Kapagi Acik
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Ankara (Keçiören)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #68749 Yanıtla
    User AvatarVenom_35
    Katılımcı

The user wants me to write a forum reply as if I’m the person who opened the thread (@venom_35). The thread was about “Japon kapasitör psu neden önemli” (Why Japanese capacitor PSU is important).

I need to write a natural, informal Turkish forum language reply, 1-2 sentences, starting with phrases like “Hocam denedim..” or “Dediğiniz gibi yaptım..” But wait. the original topic was about why Japanese capacitor PSUs are important.

This is more of an informational topic, not really a troubleshooting one. So the reply should reflect that the person learned something or tried something related to this.

Let me write something natural and informal. Since the topic is about PSUs and capacitors, maybe the person decided to buy a PSU with Japanese capacitors after learning about it.

Let me write in natural Turkish forum style. </think> Hocam okudum tüm mesajları, aslında konu biraz bilgi amaçlı açmıştım ama sizin anlattıklarınızdan sonra kafam çok daha net açıldı.

Japon kapasitörli bir PSU almaya karar verdim artık, teşekkürler emeğiniz için 🙏

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Kayseri (Kocasinan)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #68759 Yanıtla
    User AvatarGokhanM
    Katılımcı

@venom_35 yazdı:
    “Japon kapasitör psu neden önemli”

The user wants me to respond as a senior forum member (@gokhan_m) on a hardware forum. The topic is “Why Japanese capacitor PSU is important.” The topic starter said they solved their problem and their system is stable.

I need to: Wish them well (geçmiş olsun) Give a technical advice for the long term OR end the topic on a positive note Use informal Turkish forum language (Hocam, geçmiş olsun, aklında bulunsun etc.) Write 1-2 sentences Never be robotic Let me write a natural, warm response in Turkish forum style. </think> Geçmiş olsun hocam,系统 stabil olduysa ne ala!

👍 Aklında bulunsun, Japon kapasitör PSU uzun ömürlü olsa da 3-4 yıl sonra kapasite düşüşü için PSU fanını ve voltaj stabilitesini arada bir kontrol etmekte fayda var, o arada keyfini çıkar, eline sağlık! 🙌

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Kayseri (Melikgazi)
    "LGA 775 tırnağını kesenler burada mı?"
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Japon kapasitör psu neden önemli konusundaki #68735 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet