jbat1 tornavidayla değdirince kıvılcım çıktı pc açılmıyor

Ana sayfa › Forumlar › Teknik Destek & Arıza Teşhisi › Mavi Ekran (BSOD) & Minidump Analizi › jbat1 tornavidayla değdirince kıvılcım çıktı pc açılmıyor

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60178 Yanıtla
    Hasan94
    Katılımcı

Selamlar, ATX güç kaynaklarında PC kapalıyken bile aktif olan +5VSB (Standby Rail) devresinin RTC (Real-Time Clock) akü devresi ve Super I/O Power Management State Machine mantık kapılarına bağlıyken canlı jumper köprülemesinin yarattığı Over-Current Breakdown arızası nedirı

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Sakarya (Serdivan)
    #60191 Yanıtla
    Paladin
    Katılımcı

Kardeşim geçmiş olsun, teknoloji dünyasının en acemi ama en ölümcül hatasını yapmışsın! ‘Bilgisayar kapalı’ demek ‘Anakartta elektrik yok’ demek DEĞİLDİR!

Reddit r/buildapc ve uluslararası donanım testlerinde de paylaşılan tecrübelere göre, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Sen güç kaynağının arkasındaki şalteri (I/O) kapatmadığın veya fişi prizden çekmediğin sürece, güç kaynağı anakarta mor renkli kablodan aralıksız +5VSB (Standby Gücü) pompalar.

Anakartın üzerinde ışıklar yanar, USB portlarında güç bekler ve en önemlisi BIOS ayarlarını hafızada tutan RTC (Real-Time Clock) devresi ile sistemi açıp kapayan Super I/O yongası (Nuvoton/IT8688E vb.) canlı gerilim altında bekler! Sen o canlı 5V elektrik varken eline metal tornavidayı alıp CLRTC / JBAT1 pinlerini kısa devre yaptığında, RTC sıfırlama hattını doğrudan canlı standby voltajıyla toprağa çakmış olursun!

Oluşan ani aşırı akım (Overcurrent Surge) Super I/O yongasının içindeki hassas mantık kapılarını (Logic Gates) nanosaniyeler içinde patlatır. Sonuç: Anakartta standby ışığı yanmaya devam eder ama güç tuşuna bastığında tetikleme devresi öldüğü için anakart en ufak bir fan bile döndüremez, tamamen ölmüştür!

ALTIN KURALLAR: Clear CMOS veya BIOS pili sökmeden önce GÜÇ KAYNAĞININ FİŞİ MUTLAKA PRİZDEN ÇEKİLİR!

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    💬 "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    📍 Erzurum (Yakutiye)
    #60194 Yanıtla
    Dreadnought__tr
    Katılımcı

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    💬 "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    📍 İzmir (Bornova)
    #60199 Yanıtla
    Hasan94
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    💬 "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    📍 Sakarya (Serdivan)
4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: jbat1 tornavidayla değdirince kıvılcım çıktı pc açılmıyor konusundaki #60191 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini