Kasa 1 ayda elektrik süpürgesi gibi toz doluyor negatif basınç sebebiyle mi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa 1 ayda elektrik süpürgesi gibi toz doluyor negatif basınç sebebiyle mi

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #60859 Yanıtla
    Arda C.
    Katılımcı

kasanın üstündeki egzoz fanları söktüm sıcaklıklar 5 derece arttı ama tozlanma azaldı gibi fan yönlerini tam olarak nasıl ayarlamalıyım içeri giren hava çıkan havadan fazla mı olmalı

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Konum: Sivas (Merkez)
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ”
    📍 Sivas (Merkez)
    [/imza]

#60861 Yanıtla
    Semih42
    Katılımcı

Hocam Fizik kurallarını bilmeden fan dizilimi yapılmaz! Kasa havalandırmasında 2 temel ekol vardır: NEGATİF BASINÇ (Çıkan Hava CFM > Giren Hava CFM): Kasa içindeki egzoz fanları içeri giren fandan daha fazla hava çekerse kasa içinde hafif bir vakum oluşur.

Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu durumda kasa, toz filtresi olmayan tüm deliklerden, PCIe ızgara boşluklarından, USB portu kenarlarından ve kapak aralıklarından deli gibi içeri hava ve toz emer!

Sistem 1 ayda elektrik süpürgesi torbasına döner! POZİTİF BASINÇ (Giren Hava CFM > Çıkan Hava CFM).

İDEAL OLAN: Kasa içine toz filtresi üzerinden giren hava miktarı egzozdan fazladır. Kasa içinde hafif bir dışa doğru basınç oluştuğu için filtrelenmemiş deliklerden dışarı hava üflenir, içeri toz giremez!

Kasa aylarca pırıl kalır. ALTIN DİZİLİM: Öndeki 3 fan toz filtresinin arkasından İÇERİ (Intake), arka 1 egzoz ve üst arka 1 fan DIŞARI (Exhaust) üflemelidir.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB
    📍 Konum: Antalya (Muratpaşa)
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Antalya (Muratpaşa)
    [/imza]

#60867 Yanıtla
    Specter_7
    Katılımcı

ben kasaya rastgele 7 tane fan doldurmuştum üstelik üst fanları da içeri üfleyecek şekilde takmıştım. kasa içi resmen fırına dönmüştü sıcak hava içeride dönüp duruyordu ekran kartı 84 dereceden inmiyordu.

usta tavsiyesiyle önü intake arkası ve üstü exhaust yapıp ön fan devrini artırdım. hem ekran kartı 74 dereceye düştü hem de kasanın içi 6 aydır sıfır toz, kesinlikle pozitif basınç yapın.

💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    💬 "[imza]
    💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB
    📍 Konum: Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "Sıcak fırsat bitti mi günüm kötü geçer."
    ”
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    [/imza]

#60872 Yanıtla
    Arda C.
    Katılımcı

@arda_c, sorununu çözdüğüm için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi kontrol ettim, kasa içi negatif basınç problemi için bir fan takarak problemi çözüme kavuşturdum.

💬 "[imza]
    "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
    ”
    📍 Sivas (Merkez)
    [/imza]

#60882 Yanıtla
    ArdaM
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

💬 "[imza]
    "F/P her şeydir."
    ”
    📍 Sivas (Merkez)
    [/imza]

#60888 Yanıtla
    Juggernaut__tr
    Katılımcı

Hocam kesinlikle katılmıyorum. 10 yıldır aynı Everest PSU’yu kullanıyorum hiçbir şey olmadı.

💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980
    📍 Konum: Bursa (Osmangazi)
    "sudo rm -rf / sorunu çözmez."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Kasa 1 ayda elektrik süpürgesi gibi toz doluyor negatif basınç sebebiyle mi konusundaki #60872 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini