Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa arkasındaki Clear CMOS tuşuna yanlışlıkla basmak, USB takarken
- Bu konu 3 yanıt içerir, 3 izleyen vardır ve en son 2 saat 15 dakika önce
Onur S. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Onur S.KatılımcıSelamlar, kasanın arkasını görmeden elimi uzatıp anakartın arka portlarına USB bellek takmaya çalışıyordum. Parmaklarımla portları ararken arka paneldeki küçük, yuvarlak bir düğmeye ‘çıt’ diye bastım! Bastığım anda çalışan bilgisayar aniden ‘ÇAT’ diye kapandı, fanlar durdu, 5 saniye sonra kendi kendine tekrar açıldı ve ekranda ‘All settings were reset to default values. Press F1 to enter setup’ yazısı çıktı! Yaptığım tüm fan eğrileri, XMP ayarları ve undervolt profillerim tamamen silinmiş. Kasanın arkasına neden böyle tehlikeli bir düğme koyarlar ve basınca bilgisayar neden kapanır?
”💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB💬 "[imza]💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Konum: Kocaeli (İzmit)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
📍 Kocaeli (İzmit)
[/imza]
Halil K.KatılımcıDostum masaüstü bilgisayar kullanıcılarının en az bir kez başına gelen o meşhur ‘arkaya körleme USB takarken hayatı sıfırlama’ kazasına uğramışsın: Arka Panel Clear CMOS Butonuna Yanlışlıkla Basma Kazası! O düğmenin neden orada olduğunu, bilgisayarı neden anında kapattığını ve bir daha asla ayarlarını kaybetmemek için ne yapman gerektiğini anlatalım: O Düğme Neden Orada?: Hız aşırtma yaparken veya yanlış bir RAM ayarı girdiğinde bilgisayar kilitlenir ve BIOS ekranı bile gelmez.
Buildzoid’in paylaştığı kanıtlanmış alt zamanlama tablosunda tREFI 65535 ve tRFC 500 civarına çekildiğinde bellek gecikmesi ciddi oranda düşer, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Eskiden kasayı açıp anakartın üzerindeki pili tornavidayla sökmek zorunda kalırdık.
Üst seviye anakart üreticileri kullanıcılara kolaylık olsun diye, kasayı hiç açmadan arka panelden tek tıkla BIOS’u sıfırlayan ‘Clear CMOS’ butonunu arkaya yerleştirdi! BASTIĞIN ANDA İÇERİDE NE OLDU?: O butona bastığın anda, anakartın BIOS ayarlarını hafızasında tutan RTC çipine giden 3 Voltluk pil hattını anında şaseye (toprağa) bağlayıp kısa devre ettin!.
Çipin elektriği kesildiği için hafızadaki tüm XMP/EXPO ayarları, fan profilleri, saat ayarları ve undervolt değerleri mikrosaniyesinde silindi!.
”💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB💬 "[imza]💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB📍 Konum: Konya (Selçuklu)"Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."
📍 Konya (Selçuklu)
[/imza]
fast_timingKatılımcıHocam çok sağ olun, BIOS’tan voltaj ve profil ayarlarını dediğiniz gibi güncelledim. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
”💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless💬 "[imza]💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Konum: Antalya (Konyaaltı)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
📍 Antalya (Konyaaltı)
[/imza]
Onur S.KatılımcıHocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.
”💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB💬 "[imza]💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB📍 Konum: Kocaeli (İzmit)"B-Die CL14 1:1 FCLK olmadan sistem toplamam."
📍 Kocaeli (İzmit)
[/imza] -
YazarYazılar