Kasa deliklerinden toz çekme sorunu çözümü

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa deliklerinden toz çekme sorunu çözümü

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #64223 Yanıtla
    User AvatarŞahin A.
    Katılımcı

Pozitif basınç yaparsak sıcak hava içeride hapsolur diyorlar, negatif yaparsak toz çeker diyorlar. Doğru fan sayısı ve devir ayarı nasıl olmalı?

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Stok fanla yola devam."
    #64229 Yanıtla
    User AvatarSelim Polat
    Katılımcı

Hocam selamlar. Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar.

Bak bu durum çok tipik bir hadisedir. Kapalı bir hacimde kütlenin korunumu yasası gereği çıkan hava kadar hava içeri girmek zorundadır.

Eğer egzoz fanlarının toplam efektif debisi (Q_{\tegzoz}), filtreli ön fanların debisinden (Q_{\temiş}) büyükse kasa içinde negatif statik basınç alanı (vakum, P_{\tiç} < P_{\tdış}) oluşur. Bu diferansiyel basınç, filtrelenmemiş tüm açıklıklardan (PCIe yuva sacları, yan panel aralıkları, kablo geçiş delikleri) dışarıdaki tozlu ortam havasını yüksek hızla içeri çeker.

Pozitif basınçta (P_{\tiç} > P_{\tdış}) ise hava bu deliklerden dışarı üflenir ve toz sadece filtreli panellerden girebilir. Ancak ön filtrelerin hava akışını \%30-40 kırdığı unutulmamalıdır; 3 içeri 2 dışarı konfigürasyonu veya PWM fan eğrilerinde giriş fanlarına +\%15 devir payı verilmesi ideal hafif pozitif (+1\t Pa) dengeyi sağlar.

Sakın öyle panik yapıp sağa sola körleme saldırma. Çözüm gayet basit: Öncelikle Negatif Basınç (Q_{\tout} > Q_{\tin}) parametresine ve Hacimsel Debi (CFM.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:11’te (Kırmızı fanları keserek bilgisayarınıza bıçaklar atar) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Manisa (Yunusemre)
    "10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
    #64246 Yanıtla
    User Avatarfurmark_test_pro
    Katılımcı

@halil01 yazdı:
    “Kasa deliklerinden toz çekme sorunu çözümü”

Hocam çok sağ olun, dediğiniz adımları uyguladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
    #64251 Yanıtla
    User AvatarŞahin A.
    Katılımcı

Hocam bilgilendirme için teşekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Gaziantep (Şahinbey)
    "Stok fanla yola devam."
    #64260 Yanıtla
    User AvatarCem Kurt
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

💻 Sistem: Apple M2 Max 64GB | Custom Debian Dev Rig: i7-13700K | 64GB RAM | RTX 4070
    📍 Ankara (Çankaya)
    "Uptime: 450 days, 12 hours."
    #64272 Yanıtla
    User AvatarCrashOverride
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

💻 Sistem: i5-14400F | B760M DS3H | RX 7700 XT 12GB | 32GB Lexar Thor | WD Black SN770 1TB
    📍 Kocaeli (Gebze)
    "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Kasa deliklerinden toz çekme sorunu çözümü konusundaki #64229 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet