Kasa egzoz fanı yüksek cfm mi olmalı

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #63145 Yanıtla
    User AvatarRamazan Öztürk
    Katılımcı

kasa önüne toz filtresinin arkasına hava akışı fanı mı basınç fanı mı takılmalı

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #63155 Yanıtla
    User AvatarVolkan Kara
    Katılımcı

Hocam kasa aerodinamiğinin ve fan mühendisliğinin en kritik ayrımına hoş geldin usta! Çoğu kullanıcı sadece ’70 CFM’ yazısına kanıp radyatöre yanlış fan takar ve işlemcisi kaynar!

Kasa içi hava akışında da Gamers Nexus verilerine göre ön ve alttan pozitif basınç verip arka-üstten egzoz yapmak en dengeli senaryodur, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Durumu hortum benzetmesiyle çözelim: CFM (Cubic Feet per Minute.

Hava Debisi) Nedir? Önünde HİÇBİR ENGEL OLMAYAN açık bir alanda fanın bir dakikada üflediği toplam hava hacmidir.

Geniş ağızlı bir kovadan boşalan sakin bir su gibidir. Statik Basınç (mmH2O) Nedir?

(Yarma Gücü!): Fanın, karşısına çıkan engelleri, dar aralıkları ve direnci YARIP GEÇEBİLME GÜCÜDÜR! Tıpkı bahçe hortumunun ucunu parmağınla sıktığında suyun fışkırarak uzağa ve basınçla gitmesi gibidir!

Kanat Tasarımlarından Nasıl Anlaşılır?. Hava Akışı Fanları (Airflow.

Örn: Arctic F12): Kanatları incedir, yaprak sayısı fazladır (9-11 kanat), kanatların arasında geniş boşluklar vardır. Açık alanda havayı hızla taşır ama önüne bir engel geldiğinde hava kanatların arasından geriye doğru kaçar!. Statik Basınç Fanları (Static Pressure.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Video introduces the topic of choosing a fan and a kasa, emphasizing) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 4500 | A520M | RX 580 8GB (2. El) | 16GB Team T-Force | Patriot Burst 480GB
    📍 İstanbul (Beşiktaş)
    "Kasa kapağını açtım hava alsın diye."
    #63163 Yanıtla
    User AvatarDreadnought
    Katılımcı

Hocam ben sıvı soğutma radyatörüne RGB’si güzel diye yüksek CFM’li açık yapraklı fan takmıştım. İşlemci yük altında 85 dereceden aşağı inmiyordu, elimi radyatörün arkasına koyuyordum arkadan hava bile geçmiyordu!

Söktüm Arctic P12 (Statik Basınç) taktım, radyatörün arkasından hava püfür esmeye başladı sıcaklık 68 dereceye indi. Radyatöre kesinlikle basınç fanı şart.

💻 Sistem: i9-13900K | Custom EKWB 360 Loop | RTX 4090 Strix | 64GB Corsair Dominator 6800MHz | 2x FireCuda 530 2TB
    📍 İzmir (Bornova)
    "Desibelsiz saf güç sanattır."
    #63175 Yanıtla
    User AvatarRamazan Öztürk
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçmış ve 5V hattını şaseye veriyormuş.

Cımbızla hallettim, şu an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless
    📍 Eskişehir (Odunpazarı)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #63198 Yanıtla
    User AvatarOverkill_35
    Katılımcı

@orhan42 yazdı:
    “Kasa egzoz fanı yüksek cfm mi olmalı”

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

💻 Sistem: i5-12400F | B660 Plus | RTX 3060 Ti GDDR6X | 16GB Corsair Vengeance | Kioxia Plus 1TB
    📍 Denizli (Pamukkale)
    "Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
    #63223 Yanıtla
    User AvatarKarakartal
    Katılımcı

@orhan42 yazdı:
    “Kasa egzoz fanı yüksek cfm mi olmalı”

Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.

💻 Sistem: Ryzen 5 5500 | B450M-K II | RX 6600 8GB | 16GB RAM 3200MHz | Crucial BX500 480GB
    📍 Tekirdağ (Süleymanpaşa)
    "FPS yerlerdeyse hayat zor."
6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: Kasa egzoz fanı yüksek cfm mi olmalı konusundaki #63175 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet