Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › kasa fan montajı ön içeri arka dışarı kuralı
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 6 gün 17 saat önce
Yunus C. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Nemesis_06KatılımcıBeyler kasama 6 tane fan taktım. ‘Kasanın içine ne kadar çok soğuk hava girerse o kadar iyi soğur’ mantığıyla ön taraftaki 3 fanı da, tavan fanlarını da, kasanın en arkasındaki tek fanı da İÇERİ HAVA ÜFLEYECEK şekilde monte ettim. Yani kasanın her yerinden içeri fırtına gibi hava giriyor. Kasayı açtım oyuna girdim, ekran kartı 84 dereceye vurdu camı ellediğimde fırın gibi alev alev yanıyor! İçeri bu kadar soğuk hava basarken bu kasa niye soğumuyor da eskisinden daha çok ısınıyorı
Huseyin10KatılımcıHocam yasin kardeşim yaptığın hata tam bir ‘Termodinamik Çıkmaz Sokak’ örneğidir. Olayın temel fizik kuralı şudur: Isınan hava genleşir ve yoğunluğu azaldığı için yukarı doğru yükselir (Doğal Konveksiyon).
3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ancak en önemlisi, bir kaba ne kadar hava sokarsan o kadar havayı dışarı tahliye etmek ZORUNDASIN!
Sen önü içeri, tavanı içeri, arkayı içeri üfletmişsin. Kasanın içinde devasa bir pozitif basınç ve kaos türbülansı yaratmışsın.
Ekran kartının radyatöründen çıkan 75°C’lik kızgın hava nereye kaçacakı Hiçbir yere!
Çünkü arkadan içeri basan fan o sıcak havayı içeri geri itiyor, tavandan içeri basan fan sıcak havayı aşağı bastırıyor. Sonuç: Kasanın tam ortasında, ekran kartı ve işlemcinin hemen üstünde hapsolmuş devasa bir ‘Isı Girdabı’ (Thermal Vortex / Pocket) oluşur.
Ekran kartı kendi attığı 75 derecelik sıcak havayı tekrar içine emip çevirir ve fırına döner! Doğru ve Şaşmaz Kural: *Ön ve Alt Fanlar: İÇERİ taze soğuk hava almalıdır (İntake).
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Kasa fan montajı için gerekli adımları gösteriyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
Termal Macunsuz69KatılımcıHocam yasin kardeşim yaptığın hata tam bir ‘Termodinamik Çıkmaz Sokak’ örneğidir. Olayın temel fizik kuralı şudur: Isınan hava genleşir ve yoğunluğu azaldığı için yukarı doğru yükselir (Doğal Konveksiyon).
3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Ancak en önemlisi, bir kaba ne kadar hava sokarsan o kadar havayı dışarı tahliye etmek ZORUNDASIN!
Sen önü içeri, tavanı içeri, arkayı içeri üfletmişsin. Kasanın içinde devasa bir pozitif basınç ve kaos türbülansı yaratmışsın.
Ekran kartının radyatöründen çıkan 75°C’lik kızgın hava nereye kaçacakı Hiçbir yere!
Çünkü arkadan içeri basan fan o sıcak havayı içeri geri itiyor, tavandan içeri basan fan sıcak havayı aşağı bastırıyor. Sonuç: Kasanın tam ortasında, ekran kartı ve işlemcinin hemen üstünde hapsolmuş devasa bir ‘Isı Girdabı’ (Thermal Vortex / Pocket) oluşur.
Ekran kartı kendi attığı 75 derecelik sıcak havayı tekrar içine emip çevirir ve fırına döner! Doğru ve Şaşmaz Kural: *Ön ve Alt Fanlar: İÇERİ taze soğuk hava almalıdır (İntake).
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Kasa fan montajı için gerekli adımları gösteriyor) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
Burak007KatılımcıHocam çok saı olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden başladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
Nemesis_06KatılımcıTavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçm?? ve 5V hattını ?aseye veriyormuı.
Cımbızla hallettim, ?u an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.
Yunus C.Katılımcıgeçmiş olsun hocam, güney köprüsünün aırı akım koruması devreye girip devreyi yakmaması büyük ?ans. O portu bir süre takip etmende fayda var.
-
YazarYazılar