Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › kasa fanı pogo pin oksitlenme temizleme
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 1 gün 20 saat önce
Pulsar tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Phantom_34KatılımcıBirbirine kenetlenen pinli fanlar kullanıyorum kasayı masada biraz kaydırınca fanların RGB’si yanıp sönüyor bazen ortadaki fan duruyor elime vurunca geri dönüyor neden temassızlık yaparı
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? ?zmir (Buca)
Ekran Kartsiz44KatılımcıKardeşim modern modüler donanımların en büyük baş ağrısına yakalanmışsın! Lian Li Uni Fan veya benzeri birbirine kenetlenen fan sistemleri kablo karmaşasını bitirir ama arkasında dev bir mekanik zaaf barındırır: ‘Pogo Pin Temassızlığı’.
Gamers Nexus ve anakart üretici kılavuzlarında açıkça belirtildiği üzere standart CHA_FAN başlıkları maksimum 1.0A (12W) akım destekler, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Bu fanların kenarlarında lehimli kablolar yoktur; birbirine yaylı minik altın bacaklarla (Pogo-Pin) ve düz bakır pedlerle basarak elektrik iletirler.
Üç büyük arıza sebebi vardır: Vida Gerilimi ve Kasa Esnemesi: Sen 3 fanı birbirine kenetleyip radyatöre vidalarken sol baştaki vidayı çok sıkıp sağdakini gevşek bırakırsan, plastik gövde mikron düzeyinde kavis yapar. O minik yaylı pogo-pinler komşu fanın pedinden milimetrenin onda biri kadar havaya kalkar!
Oksitlenme ve Toz: Kasa içindeki hava akışıyla gelen mikroskobik tozlar ve ortam nemi o açıkta duran bakır kontak pedlerinin üzerinde görünmez bir oksit/yağ tabakası oluşturur. Temas direnci artar, 12V elektrik en sondaki fana ulaşamaz ve fan küt diye durur!
Radyatörün üçte biri soğutmasız kaldığı için işlemcin fırına döner!
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "İkinci el alırken 15 dk FurMark şart."📍 Sakarya (Serdivan)
YasintrKatılımcıHocam çok saı olun, macun yenilemesini ve montajı dediıiniz gibi tekrarladım. ?lk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuıtum ama sistemi teste soktuşumda sorunsuz çalıtı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teıekkür ederim.
? Sistem: Ryzen 7 7800X3D | ASUS ROG Crosshair X670E | RTX 4080 Super | 64GB G.Skill Flare X5 6000 CL30 | Samsung 990 Pro 2TB? "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."? Bursa (Nilüfer)
Phantom_34KatılımcıHocam bilgilendirme için teıekkürler, portu kontrol edip düzelttim ve sistemi açtım. 15 saniyede kapanma sorunu tamamen bitti, elinize sağlık.
? Sistem: i5-13400F | B760 Gaming X | RTX 4060 8GB | 32GB Kingston Fury 5600 | Kingston KC3000 1TB? "Undervolt candır, fan ömrünü uzatır."? ?zmir (Buca)
Ercan05Katılımcı@phantom_34 yazdı:
“kasa fanı pogo pin oksitlenme temizleme”Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.
💻 Sistem: Ryzen 5 7600 | B650M-A | RX 6700 XT 12GB | 32GB DDR5 6000MHz | Crucial P5 Plus 1TB💬 "F/P her şeydir."📍 Kayseri (Kocasinan)
PulsarKatılımcıSonucun olumlu olmasına sevindim. Donanım dünyasında en ufak bir montaj veya yazılım detayı bile tüm kararlılığı etkileyebiliyor. Güzel günlerde kullanın.
? Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router? "ZFS pool scrub: 0 errors."? Ankara (Etimesgut) -
YazarYazılar