Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa fanı uğultu titreşim sesi çözümü, fan silikon conta titreşim
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 59 dakika önce
Uğur Aydın tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Gariban OgrenciKatılımcıHocam fan motorunun dönüş frekansı ile kasanın ince çelik/alüminyum sacının mekanik rezonans frekansı nasıl çakışır?
💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04📍 Ankara (Etimesgut)"Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
Fiyat Performans Delisi82Katılımcı@gariban_ogrenci yazdı:
“Kasa fanı uğultu titreşim sesi çözümü, fan silikon conta titreşim”Dostum bilgisayar toplarken kullanıcıların %90’ının fark etmeden yaptığı ve odada sinir krizine yol açan o meşhur akustik tuzağa çarpmışsın: Yapı Kaynaklı Gürültü (Structure-Borne Noise) ve Kasa Sacı Rezonansı! Elini kasanın sacına bastırınca o uğultunun neden anında kesildiğini ve bunu sıfır TL masrafla nasıl çözeceğini mekanik akustikle anlatalım: O Uğultu Nereden Geliyor (Havanın Sesi Değildir!)?: Fanın yaprakları dönerken havayı yarar; bu ses ‘fıssst’ diye hava sesidir.
3’ten fazla fanı daisy-chain bağladığında ilk kalkış anındaki (inrush) akım anakartın fan kontrol transistörünü yakabilir; SATA beslemeli hub şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fakat o derinden gelen ‘uuuuvvvv’ uğultusu fanın havaya üflediği ses DEĞİLDİR!
Fan motorunun içindeki rotor dönerken mikroskobik düzeyde mekanik bir titreşim üretir. METAL VİDANIN İHANETİ (Akustik Köprü): Sen fanı o sert demir vidalarla kasanın incecik metal sacına sımsıkı vidaladığında; fanın plastik gövdesi ile kasanın çelik sacı arasında ‘SERT BİR MEKANİK KÖPRÜ’ kurmuş olursun!.
Fan motorunun ürettiği o saniyelik 100-120 Hz’lik mikroskobik titreşim, o demir vidalar üzerinden KASANIN TÜM DIŞ METAL GÖVDESİNE AKAR!.
Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 06:10’te (Fan sargısını çıkarmak ve motor gövdesini suya dayamak) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:
💻 Sistem: i7-13700H | 32GB RAM | Arch Linux (Hyprland) | ThinkPad P1 Gen 5 | 2TB Samsung 980📍 İstanbul (Beylikdüzü)"Uptime: 450 days, 12 hours."
ErenTKatılımcıHocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.
Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.
💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Eskişehir (Tepebaşı)"Desibelsiz saf güç sanattır."
Gariban OgrenciKatılımcıTavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçmış ve 5V hattını şaseye veriyormuş.
Cımbızla hallettim, şu an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.
💻 Sistem: Xeon E5-2680 v4 Dual | 64GB DDR4 ECC Reg | Supermicro X10DRi | Ubuntu Server 24.04📍 Ankara (Etimesgut)"Wi-Fi 5GHz DFS kanalı candır."
Berkay ŞimşekKatılımcıÇözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.
💻 Sistem: Ryzen 5 5600 | B450 Tomahawk | RTX 3070 (Mining Görmemiş) | 32GB Ripjaws 3600 | Samsung 970 Evo Plus 1TB📍 Ankara (Keçiören)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
Uğur AydınKatılımcı@gariban_ogrenci yazdı:
“Kasa fanı uğultu titreşim sesi çözümü, fan silikon conta titreşim”Sorun yaşayan arkadaşlara referans olacak tertemiz bir konu oldu. Keyifli kullanımlar ve iyi forumlar dilerim.
💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB📍 Kocaeli (İzmit)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam." -
YazarYazılar