Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa içi kablo dağınıklığı sıcaklığı ne kadar etkiler
- Bu konu 5 yanıt içerir, 5 izleyen vardır ve en son 47 dakika önce
Kerem M. tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
Blaze_06Katılımcıyoutube’da kasa içi pozitif basınç ve fan yönü rehberlerini izledim, benim fanların hepsi içeri üflüyor gibi duruyor, ilk defa kendi başıma sistem topladım parçaları taktım her şey çalışıyor oyunlarda sıcaklıklar normal ama kasanın içi resmen spagetti gibi oldu. psu dan çıkan fazlalık sata kabloları, ekran kartı kablosu falan anakartın ortasında sallanıyor kasanın arka kapağına sığdıramadım çünkü arkada kablo kanalı yok ucuz kasa almıştım. donanım grubuna fotoğraf attım herkes ‘geçmiş olsun o kablolar hava akışını sıfırlamış ekran kartın fırına döner işlemcin yanar hemen sök baştan kablola’ diye yorum yaptı aşırı moralim bozuldu. cidden kablolar dağınık olunca kasa içi sıcaklık 15-20 derece fark ediyor mu yoksa millet abartıyor mu?
”💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless💬 "[imza]💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Konum: Samsun (Atakum)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
📍 Samsun (Atakum)
[/imza]
Emre E.KatılımcıHocam Sana grupta ‘parçaların yanar’ diyenleri hemen susturabilirsin. Sorunun doğrudan, bilimsel ve testlerle kanıtlanmış cevabı şudur: Kasa içi kablo dağınıklığı, bileşen sıcaklıklarını pratikte neredeyse HİÇ ETKİLEMEZ.
> Bu konudaki bilimsel test verileri ve gerçekler: > > Linus Tech Tips ve Gamers Nexus Testleri: >. Linus Tech Tips bu iddiayı çürütmek için kasanın içine sadece dağınık kablolar değil; koli kablo yumağı, şapkalar ve peluş oyuncaklar tıkıştırdı.
Kasa resmen çöplüğe döndüğü halde CPU ve GPU sıcaklığındaki değişim sadece 1°C ila 1.5°C oldu. Gamers Nexus’un rüzgar tüneli testlerinde de görüldü ki hava gaz halindedir; ince silindirik kabloların etrafından basınç farkıyla rahatça kıvrılarak geçer.
Kasanın önündeki 1-2 fan çalıştığı sürece kablolar hava akışını bir duvar gibi bloke edemez. > > Kablo Dağınıklığının Gerçek Riskleri Nelerdir?: >.
Fan Kanadına Çarpma Riski: Sıcaklıktan ziyade asıl tehlike mekaniktir. Havada serbest sallanan bir kablo, kasa fanının veya ekran kartının pervanesine değerse ‘tık tık’ ses yapar, fanı durdurur veya fan kanadını kırabilir.
Toz Yuvalanması: Havada asılı duran spagetti kablolar statik elektrikle havşalanır ve ortamdaki tozu bir mıknatıs gibi tutar.
”💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router💬 "[imza]💻 Sistem: Ryzen 9 5900X | B550 Unify | 64GB Crucial ECC | RTX 3080 12GB | Mikrotik 10G Router📍 Konum: Diyarbakır (Kayapınar)"Uptime: 450 days, 12 hours."
📍 Diyarbakır (Kayapınar)
[/imza]
Enes07Katılımcıkardeşim aynı takıntıyı ben de yaşadım. arka paneli olmayan eski tip zalman kasam vardı her yer kabloydu forumlarda beni korkuttular diye gittim 1500 liraya yeni kasa aldım 4 saat arka kablolamayla uğraştım.
sonuç ne oldu biliyor musun? sıcaklık 68 dereceden 67 dereceye düştü sadece 1 derece fark etti!
moralini hiç bozma fanların önüne takılmasın yeter keyfine bak.
”💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa💬 "[imza]💻 Sistem: Core 2 Extreme QX9650 | Rampage Extreme X48 | 8GB DDR3 1600 | GTX 285 SLI | Retro Kasa📍 Konum: Aydın (Efeler)"Kuzey köprüsüne küçük fan takmadan OC yapılmaz."
📍 Aydın (Efeler)
[/imza]
Blaze_06KatılımcıTavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçmış ve 5V hattını şaseye veriyormuş.
Cımbızla hallettim, şu an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.
”💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless💬 "[imza]💻 Sistem: Ryzen 7 7800X3D | Noctua NH-D15 G2 | Fractal North Mesh | RTX 4080 Noctua | Seasonic TX-700 Fanless📍 Konum: Samsun (Atakum)"10 litrelik SFF kasada 4080 çalıştırmak ayrı zevk."
📍 Samsun (Atakum)
[/imza]
TanerMKatılımcı@blaze_06 yazdı:
“Kasa içi kablo dağınıklığı sıcaklığı ne kadar etkiler”Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.
”💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB💬 "[imza]💻 Sistem: Xeon X5675 @ 4.4GHz | Asus Rampage III Gene (X58) | 24GB Triple Channel | GTX 1070 8GB📍 Konum: Kayseri (Kocasinan)"Lehim erir, devre susmaz."
📍 Kayseri (Kocasinan)
[/imza]
Kerem M.KatılımcıAynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diğer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.
”💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB💬 "[imza]💻 Sistem: Ryzen 7 5700X | X570 Gaming Plus | RTX 4060 Ti 16GB | 32GB G.Skill | Corsair MP600 1TB📍 Konum: İstanbul (Maltepe)"Kutusu faturası olmayan parçaya dokunmam."
📍 İstanbul (Maltepe)
[/imza] -
YazarYazılar