kasa kablo düzeni fan hızını etkiler mi emi

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › kasa kablo düzeni fan hızını etkiler mi emi

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
  • Yazar
    Yazılar
  • #55587 Yanıtla
    Levent01
    Katılımcı

arkadaşlar merhaba, geçen gün depodan çıkardışım eski emektar retro sistemi ayaıa kaldırmaya çalığıyorum. Selamlar hocalarım. Dün kasamın arkasındaki kablo karmaıasını bitirmek için büyük bir temizlik yaptım. Fan kablolarını, Sıvı soğutmanın ARGB kablolarını ve ön panel ses kablosunu aldım; kalın 24-pin anakart güç kablosunun etrafına dolayarak plastik cırt kelepçelerle boşum boşum sımsıkı başladım. Arka taraf jilet gibi dümdüz oldu. Ama bilgisayarı açtışığımda iki gariplik başladı: Fanlar durduk yere 800 devirden aniden 1800 devire fırlayıp geri iniyor, fan ışıkları da her 10 saniyede bir beyaz beyaz pır pır edip göz kırpıyor! Kulaklıktan da fareyi oynattıkça hafif cızırtı geliyor. Kabloları çok sıkı başladım diye kablo içinden elektrik mi sıçrıyorı

#55592 Yanıtla
    Vedat61
    Katılımcı

Yasin estetik yapayım derken kasanın arkasında resmen bir ‘Elektromanyetik Parazit Trafosu’ kurmuşsun! Olayın perde arkası şudur: KABLOLARIN İÇİNDE NE OLUYORı

1. O kalın 24-pin kablosunun ve PCIe kablolarının içinden anakarta tam 15-20 Amperlik devasa akımlar akar!

Bu akım düz bir akım değildir; ekran kartı ve işlemci yük değiştikçe nanosaniyelerde zıplayan yüksek frekanslı bir manyetik alan (EMI) yayar! 2.

Sen o incecik ARGB Veri Kablosunu (Data In) ve Fan Takometre (Devir) Kablosunu o 24-pinin etrafına sımsıkı sardığında: 24-pindeki manyetik alan, ince ARGB veri kablosuna parazit voltaj fırlatır! ARGB’nin dijital mantık sinyali (0 ve 1’ler) bozulur; LED kontrolcüsü yanlış veri alır ve ışıklar ‘pır’ göz kırparak parlar!

Fan takometre hattı parazit kaptığı için anakart fan devrini anlık 3000 RPM okur; şaşırır ve fanları birden son devire fırlatıp geri indirir! Tolga’nın yaşadığı kulaklık cızırtısı da aynıdır: Zırhsız analog HD Audio kablosu 12V ekran kartı kablosuna değdiği an GPU’nun bobin zırıltısı doğrudan kulaklığa dip gürültüsü olarak akar!

KASA ARKASI KABLO YÖNETİMİNİN ALTIN KURALI: Kabloları ASLA tek bir yumruk halinde birbirine bağlamayın! ‘GÜÇ’ ile ‘SİNYAL’ kablolarını birbirinden tamamen ayıracaksınız: 1.

SOL KANAL (YÜKSEK AKIM HATTI): 24-Pin anakart kablosu, 8-Pin CPU güç kabloları ve PCIe ekran kartı kabloları kasanın ana geniş omurgasından tek başına insin. 2.

SAĞ / KENAR KANALLAR (DÜŞÜK VOLTAJ VERİ HATTI): İnce fan kabloları, ARGB kabloları, SATA veri kabloları ve HD Audio ön panel kablosu kasanın diğer kenarlarındaki küçük kanca deliklerinden ayrı olarak insin! 3.

Cırt kelepçeleri kerpetenle sıkar gibi sıkmayın; kabloların yalıtkanını ezmeyin. Bu ayrımı yaptığın saniye ARGB titremesi de, fanların anlamsız hızlanması da, kulaklıktaki dip ses de anında yok olacaktır.

#55596 Yanıtla
    Eren20
    Katılımcı

Faraday ?ndüksiyon Kanunu (e = -N \frac{d\Phi}{dt}) uyarınca paralel giden iletkenler arasındaki karılıklı endüktans (Mutual Inductance) mesafeyle ters orantılıdır. Kabloları sıfır mesafede birbirine sarmak kuplajı maksimize eder.

Yüksek akım hatları ile sinyal hatları arasında en az 2-3 cm mesafe bırakılması veya hatların birbirini dik (90 derece) kesmesi endüstriyel kablolama standardıdır.

#55600 Yanıtla
    Levent01
    Katılımcı

Konu: Kasa kablo düzeni fan hızını etkiler mi emiı Merhaba arkadaşlar, Kasa kablo düzenini deıiıtirdim ve fan hızı da arttı.

Dediıiniz gibi kasa kablo düzeni fan hızını etkilemektedir. Teıekkür ederim, yardımcı oldunuz!

4 yazı görüntüleniyor - 1 ile 4 arası (toplam 4)
Yanıtla: kasa kablo düzeni fan hızını etkiler mi emi konusundaki #55600 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini