Kasa ön fanları mesh ızgaraya çok yakın ses yapıyor

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › Kasa ön fanları mesh ızgaraya çok yakın ses yapıyor

5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
  • Yazar
    Yazılar
  • #62042 Yanıtla
    User AvatarAbyss
    Katılımcı

Selamlar Cenk kardeşim, eksenel fanların emiş tarafında yaşanan aerodinamik basınç darbesini (Pressure Pulse Waveform), delikli mesh ızgaralarda oluşan Chop Noise (Hava Dilimleme Gürültüsü) mekanizmasını ve 5mm Spacer (Aralık Pulu) çözümünü açıklıyorum.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #62045 Yanıtla
    User AvatarSentinel_34
    Katılımcı

@abyss yazdı:
    “Kasa ön fanları mesh ızgaraya çok yakın ses yapıyor”

Hocam cenk kardeşim akustik aerodinamikte en çok karşılaşılan ‘Yakın Mesafe Hava Dilimleme’ (Chop Noise / Pressure Pulsation) fenomenini birebir yaşamışsın! Olayın fiziksel sebebi şudur: Fan kanatlarının ön yüzü havayı vakumla içine çekerken, kanadın ön kenarında (Leading Edge) mikroskobik bir yüksek basınç dalgası (Pressure Wave) oluşur.

Gamers Nexus ve teknik forumlardaki test verilerinde vurgulandığı gibi, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. 2 Milimetre Mesafede Ne Olur?

Fan kanadı metal mesh sacına 2 mm gibi aşırı yakın döndüğünde, kanadın yarattığı o basınç dalgası metal deliklerin kenarlarına çarpar ve havayı jilet gibi dilimler! Her bir delikten geçen hava saniyede yüzlerce kez kesilip açılır.

Bu durum tıpkı bir helikopter pervanesinin havayı tokatlaması gibi alçak-orta frekanslı bir ‘Pır şop’ hava yırtılma sesine dönüşür. Ön kapağı çıkardığında sesin kesilmesinin sebebi budur; çünkü kanatların önündeki katı engel kalkmış ve hava pürüzsüz akmaya başlamıştır.

Nasıl Çözülür (5 mm Altın Mesafe Kuralı): Aerodinamik testlerde kanat ile delikli ızgara arasındaki mesafeyi sadece 5 milimetre artırmak, o hava yırtılma gürültüsünü tam. Son olarak 10 dBA (yani neredeyse yarı yarıya!) düşürür!

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 01:23’te (Çıkartıcı sesi yakalayan Google arama motoruna yönlendiriyor ve doğru bir şekilde sesi) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

💻 Sistem: Ryzen 5 5600G (APU) | B450 | Vega 7 Graphics | 2x8GB 3600MHz | Goodram 512GB NVMe
    📍 Eskişehir (Tepebaşı)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
    #62049 Yanıtla
    User AvatarSinan16
    Katılımcı

@abyss yazdı:
    “Kasa ön fanları mesh ızgaraya çok yakın ses yapıyor”

Hocam çok sağ olun, fanları harici SATA beslemeli hub üzerinden bağladım. İlk başta donanım kalıcı hasar gördü diye çok tedirgin olmuştum ama sistemi teste soktuğumda sorunsuz çalıştı.

Kapanma veya kilitlenme tamamen ortadan kalktı, yardımlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim.

💻 Sistem: i7-14700K (Delid + PTM7950) | MSI Z790 Carbon | RTX 4090 | 32GB Team T-Force 7200 CL34 | Kingston KC3000 2TB
    📍 Adana (Seyhan)
    "Termal macun bitti, PTM7950 faz değişim çağı başladı."
    #62053 Yanıtla
    User AvatarAbyss
    Katılımcı

Tavsiyeniz hayat kurtardı hocam. Gerçekten de arka ayna tırnağı portun içine kaçmış ve 5V hattını şaseye veriyormuş.

Cımbızla hallettim, şu an hiçbir uyarı vermeden açılıyor.

💻 Sistem: Fluke 87V | Quick 861DW Sıcak Hava | JBC Havya | Test Rig: i5-12400F & Çeşitli Hurda GPU’lar
    📍 Ankara (Keçiören)
    "Lehim erir, devre susmaz."
    #62064 Yanıtla
    User AvatarRamazan16
    Katılımcı

Çözüldüğüne sevindim hocam. Benzer montajlarda anakart yükseltme vidalarını (standoff) ve I/O sacını baştan hizalamak her zaman hayat kurtarır.

💻 Sistem: Ryzen 5 3600 | A320M | GTX 1650 4GB | 16GB Crucial Ballistix | 240GB SSD + 1TB HDD
    📍 İstanbul (Kadıköy)
    "Öğrenci işi F/P canavarı."
5 yazı görüntüleniyor - 1 ile 5 arası (toplam 5)
Yanıtla: Kasa ön fanları mesh ızgaraya çok yakın ses yapıyor konusundaki #62049 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini