kasa ön panel ses cızırtısı nasıl engellenir

Ana sayfa › Forumlar › Masaüstü Bilgisayar, Bileşenler & SFF › Kasa, Güç Kaynağı (PSU) & Soğutma › kasa ön panel ses cızırtısı nasıl engellenir

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
  • Yazar
    Yazılar
  • #57593 Yanıtla
    Siyah Ekran Magduru
    Katılımcı

arkadaşlar kulaklığım? kasanın ön tarafındaki kulaklık jakına taktışığımda arkada sürekli ‘pısss – dzzzt’ diye bir dip gürültüsü var. en garibi fareyi ekranda saıa sola oynattıkça kulaklıktan ‘bip-bip-vıyık’ diye cızırtı sesleri geliyor oyuna girince ekran kartı yük altına girince ses traktör gibi artıyor. ama kulaklığı kasanın arkasındaki anakartın yeıil jakına takınca ses pürüzsüz tertemiz oluyor. kasanın ön jakı neden böyle parazit yapıyor

#57594 Yanıtla
    Osman C.
    Katılımcı

Hocam akustik ve analog ses sinyalinin en klasik derdine denk gelmişsin kardeşim! Kasanın arkasında tertemiz olup önde trafo gibi ötmesinin arkasındaki fiziksel sebebi açıklayalım: *O Parazit Sesleri Aslında Nereden Geliyorı.

Windows 98 MS-DOS kipinde autoexec.bat ve config.sys parametrelerinde SET BLASTER değişkenini doğru tanımlamak ve DMA tamponunu ayarlamak şarttır, bu tip durumlarda belirtilen toleransların dışına çıkılması kararsızlığa yol açar. Fareyi hareket ettirdiğinde işlemciye ve USB kontrolcüsüne anlık kesintiler (Interrupts) gider.

Oyun açıldığında ekran kartının VRM güç katı 300 Watt elektrik pompalamaya başlar ve çevresine devasa bir Elektromanyetik Radyasyon / Dalga (EMI) yayar! Ön Panel Kablosu Neden Anten Gibi Topları.

Anakartın arkasındaki yeşil jak, anakartın ses yongasının (Realtek) ve ses kondansatörlerinin hemen dibindedir; anakart PCB’sinde özel yalıtımlı ses hatlarıyla (Audio Shielding) korunur. Bu yüzden arkası tertemizdir!.

ÖN PANELİN GÜNAHI: Kasanın önündeki jaka ses götüren o incecik siyah HD Audio kablosu, kasanın içinden anakartın en alt sol köşesine kadar 40-50 cm boyunca uzanır!. Çoğu kasada bu kablo ucuzdur ve üzerinde hiçbir manyetik koruma zırhı (shielding) yoktur!.

Hocam montajı veya ayarları uygularken takıldığın bir yer olursa, şu videoda tam dakika 00:00:00’te (Download and print a universal IO shield from Thingiverse) birebir gösteriliyor, oradan rahatça adım adım takip edebilirsin:

https://www.youtube.com/watchıv=8rOS4PXa6TI

#57600 Yanıtla
    Reaper_35
    Katılımcı

Hocam ben de aylarca ön paneldeki o fare cızırtısıyla oyun oynamaya çalıtım delirecektim. Kulaklığı kasanın arkasındaki anakart jakına taktışığım an ses sıfırlandı, çıt yok!

Meıer kasanın ön kablosu ekran kartının tam altından geçiyormuı parazit yapıyormuı. ?imdi arkadaki jaktan uzatmayla kullanıyorum mis gibi.

#57603 Yanıtla
    Siyah Ekran Magduru
    Katılımcı

Hocam kasayı açıp dediğiniz gibi vidaları hafif gevşettim ve tırnağı dikkatlice dışarı aldım. USB portunu eski bir bellekle test ettim, sistem kapanmadan sorunsuz çalıştı. Çok teşekkürler.

#57610 Yanıtla
    Takas Yok78
    Katılımcı

Çok sevindim hocam. Şaseye temas eden tırnak bazen portun içindeki pinleri de yamultabiliyor, port çalışıyorsa hiç kurcalama güle kullan.

#57621 Yanıtla
    Bios Korkusu
    Katılımcı

Aynen öyle hocam, benzer sorunla foruma gelen diıer arkadaşlar için de çok güzel bir rehber oldu bu konu. Güle kullanın, iyi forumlar.

6 yazı görüntüleniyor - 1 ile 6 arası (toplam 6)
Yanıtla: kasa ön panel ses cızırtısı nasıl engellenir konusundaki #57610 kullanıcısına yanıt ver
Bilgileriniz:

Neyi merak ediyorsun?

En az 3 karakter yazın.

Keşfet

📤 Paylaş & Yapay Zekaya Sor

✓ Link otomatik olarak kopyalanacaktır.
⚡ YAPAY ZEKA MODELLERİNDE ANALİZ ET
Kumru AI
Kumru AI
ChatGPT
ChatGPT
Gemini